Liela daļa no mums neprot pareizi mazgāt matus. Uzzini, kur kļūdāmies

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Matu mazgāšana ir viena no ikdienas ķermeņa higiēnas un kopšanas sastāvdaļām, kuru veicam savās mājās, kā katrs protam. Tomēr nereti šajā šķietami vienkāršajā procesā tiek pieļautas vairākas kļūdas, kas negatīvi ietekmē ne tikai mūsu matus, bet arī galvas ādas veselību. Kā pareizi kopt matus, stāsta skaistumkopšanas salonu ķēdes KOLONNA matu meistare Zane Vāvere.

Lielākā daļa cilvēku savus matus kopj, balstoties uz prasmēm, kas ir aizgūtas bērnībā no vecākiem, un visbiežāk šī ikdienišķā procedūra sākas ar matu samitrināšanu ūdenī, šampūna ieklāšanu matos un tā izskalošanu pēc tam.

Lai arī mati pēc šādu darbību virknes patiešām kļūst tīrāki, tas nenozīmē, ka visu esam izdarījuši pareizi.

Matu mazgāšanā būtiski ir ievērot virkni faktoru, sākot ar ūdens temperatūru, šampūna daudzumu, veidu, kā šampūns tiek ieklāts, pareizo matu kopšanas līdzekļu izvēli, veidu, kā mati tiek žāvēti.

Ūdens temperatūras izvēle matu samitrināšanas un skalošanas laikā

Pirms sākam ar rokām meklēt sava iecienītākā šampūna pudeli, veltām laiku kārtīgai matu samitrināšanai. Matus ir ieteicams skalot zem tīra, vasarīgi silta, tekoša ūdens. Lai pilnībā samitrinātu garus matus, tos vajadzētu skalot aptuveni minūti, savukārt īsiem matiem pietiks arī ar īsāku laiku, piemēram, 30 sekundēm. Nav vēlams, ka mati tiek mitrināti karstā ūdenī,

jo augsta ūdens temperatūra veicina tauku izdalīšanos no galvas ādas, bet matus padara sausākus.

Kad vēlamies no matiem izskalot šampūnu un matu kondicionieri, mēģinām to darīt ar vēsu, bet ne aukstu ūdeni. Vēss ūdens ne tikai atsvaidzinās galvas ādu, bet arī aizvērs atvērtās ādas poras un mazinās matu taukošanos.

Šampūna ieklāšana un galvas masāža

Nepieciešamais šampūna daudzums ir atkarīgs no matu garuma un apjoma. Vidēji šampūns plaukstā ir jāiepilda valrieksta lielumā, un, lai nepārspīlētu ar šampūna koncentrāciju, tā ieklāšanai matos ir jānotiek maigi, miksējot to ar tekošu, siltu ūdeni, bet kustībām ir jābūt apļveida un masējošām. Šampūnu nevajadzētu ieberzēt, jo tas var nokļūt galvas ādas porās un aizsprostot tās. Kad matos ir ieklāts šampūns, to vajadzētu turpināt iemasēt vienu līdz divas minūtes. Lai šampūnu kārtīgi izskalotu, tas ir jādara zem tekoša, silta ūdens aptuveni minūti. Pretēji ikdienas ieradumam, lai gūtu vislabāko rezultātu, matu kondicionierus un balzamus nevajadzētu ieklāt slapjos matos.

Tos pirms tam ir ieteicams izsusināt.

Matu izsusināšana un žāvēšana

Līdzīgi kā ar mazgāšanu, arī žāvēšanai ir jābūt saudzīgai. Vislabākais veids, kā matus padarīt sausus, ir izmantot sausu dvieli, sākumā tos nosusinot un pēc tam ļaujot pašiem izžūt. Matu fēnu un taisnotāju ieteicams izmantot tikai kā galējas nepieciešamības palīgrīkus. Lai neradītu bojājumus matu saknēm un nepanāktu izpūrušu frizūru, nav ieteicams žāvēšanas laikā ar dvieli tos rīvēt. Ja tomēr žāvēšanā tiek izmantots fēns, tad fēnošanu nevajadzētu veikt tuvu matu saknēm un izmantojot karstu gaisa plūsmu.

Tā vietā labāk izmantot spēcīgāku, bet mēreni siltas gaisa plūsmas režīmu.

Matu mazgāšanas biežums

Matu mazgāšanas biežumam ir jābūt atkarīgam no katra cilvēka individuālajām matu iezīmēm – veselības, apjoma, biezuma, taukainības, iepriekšējām ietekmēm uz matiem, piemēram, krāsošanas vai balināšanas biežuma u.tml. Skaidrs, ka pārāk bieža matu mazgāšana tos var padarīt trauslākus, palielināt sausas ādas rašanās riskus, un var skādēt īpaši plāniem un krāsotiem matiem. Ja mati ir īsi un tos raksturo taukainība, tad matu mazgāšanu var veikt biežāk, savukārt apjomīgiem matiem nedaudz retāk.

Matu kopšanā izmantojamie līdzekļi

Vidēji ikdienā sievietes izmanto trīs matu kopšanas līdzekļus – šampūnu, kondicionieri un matu masku. Tomēr šis ir tikai iztikas minimums vienai no mūsu skaistākajām rotām – matiem. Matu kopšanas procedūrās ieteicams iekļaut arī galvas ādas serumus un matu eliksīrus uz dabīgo eļļu bāzes.

Veseli mati var izaugt tikai no veselas un koptas galvas ādas, tādēļ mums ikdienā ir jārūpējas arī par to.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu