Armēnijas otrajā lielākajā pilsētā tūkstošiem cilvēku protestē pret valdošo partiju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SERGEI GRITS / TT NYHETSBYRÅN

Armēnijas otrajā lielākajā pilsētā Gjumri tūkstošiem cilvēku piektdien piedalījās demonstrācijā pret valdošo Republikāņu partiju, pieprasot opozīcijas līdera Nikola Pašinjana ievēlēšanu par premjerministru.

Pašinjans vadīja šo demonstrāciju, Armēnijas politiskajai krīzei padziļinoties pēc tam, kad premjerministra pienākumu izpildītājs Karens Karapetjans atcēla piektdien paredzētas sarunas ar Pašinjanu.

«Mums ir jāpaskaidro Karenam Karapetjanam, ka viņš nevar būt premjerministrs. Šī ir atšķirīga Armēnija,» sacīja Pašinjans, kurš ir pasludinājis sevi par vienīgo piemēroto kandidātu premjerministra amatam.

42 gadus vecais opozīcijas deputāts Pašinjans arī paziņoja par «tautas uzvaru», sakot, ka Armēnija gūs uzvaru ilgstošajā konfliktā ar kaimiņvalsti Azerbaidžānu, kā arī uzvaru pār «nabadzību un korupciju».

Daudzi protestētāji vicināja Armēnijas karogus un skandēja «Nikolu par premjeru».

Pašinjans pirms tam vadīja automobiļu kolonnu, kas aizveda simtiem viņa atbalstītāju no Erevānas uz Gjumri. Šajā pilsētā uz ziemeļiem no Erevānas arī atrodas Krievijas armijas bāze.

Karapetjans atcēla sarunas ar opozīcijas līderi pēc tam, kad ceturtdien pa telefonu bija runājis ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Par sarunu atcelšanas iemeslu tika minēts tas, ka Pišanjans «diktē dienas kārtību».

Pašinjans ceturtdien noraidīja jelkāda kompromisa iespēju ar varasiestādēm, sakot, ka viņš parlamenta balsojumā 1.maijā ir jāievēl premjerministra amatā. «Ja es netikšu ievēlēts premjerministra amatā, tad Armēnijai vispār premjerministra nebūs,» demonstrācijā Erevānā sacīja Pašinjans.

«Kārtējais Pašinjana piedāvājums praktiski neatšķiras no iepriekšējiem. (..) Karena Karapetjana atbilde ir tā pati, kas iepriekšējā reizē. Sarunas, kurās viena no pusēm diktē tikai savu dienas kārtību, bet otra puse nevar piedāvāt savu dienas kārtību, nevar uzskatīt par sarunām,» piektdien žurnālistiem pavēstīja Karapetjana preses sekretārs.

Parlamenta vicespīkers Eduards Šarmazanovs nosauca Pašinjana prasību vest sarunas ar valdošo partiju preses priekšā par «absurdu», sakot, ka tas būtu izdevīgi Armēnijas ienaidniekiem Azerbaidžānai un Turcijai.

«Skatīsies ne tikai protestētāji un opozīcija, bet arī [Azerbaidžānas prezidents Ilhams] Alijevs un [Turcijas prezidents Redžeps Tajips] Erdoans,» sacīja Šarmazanovs.

Piekāpjoties pieaugošajam spiedienam no protestētāju puses, bijušais prezidents Seržs Sargsjans pirmdien paziņoja par atkāpšanos no nesen iegūtā premjerministra amata.

Opozīcijas bloks trešdien paziņoja, ka nominēs Pašinjanu premjerministra amatam. Taču Pašinjanam pašreiz pietrūkst 13 balsu, lai tiktu ievēlēts amatā, atklāja kāds opozīcijas likumdevējs.

Republikāņu partija kontrolē 58 no 105 vietām parlamentā. Lai kandidāts tiktu ievēlēts premjerministra amatā, viņam nepieciešamas vismaz 53 balsis.

Konstitucionālās reformas rezultātā Armēnijā prezidentālā pārvalde ir nomainīta ar parlamentāro, un vara turpmāk būs koncentrēta premjera rokās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu