Ja darīsiet šīs 5 lietas, visi apskaudīs jūsu dārzu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Tie, kuri sapņo par skaistu oāzi dārzā, noteikti zinās, ka nepietiek ar augu iegādi vien. Cilvēki uztver apkārtni ar skaņu, smaržu, garšu un pieskārienu. Tie ir cilvēka zemapziņas receptori, kurus, pareizi izmantojot, var apmānīt – cilvēki nevēlēsies doties prom no jūsu dārza. Šeit ir daži ieteikumi, kas palīdzēs izveidot iespaidīgu dārzu.

1. Sāciet ar sevi

Vai bieži esat domājis ar ko sākt? Dārza dizaina speciālisti iesaka sākt pašiem ar sevi. Kļūstiet par sava dārza iedvesmu un pieturas punktu. Stādiet smaržīgos ziedus tur, kur cilvēki bieži iet garām vai apsēžas. Ja esat nolēmis dārzā instalēt arī kādu strūklaku, novietojiet to tur, kur cilvēki to varēs sadzirdēt.

Parasti cilvēki apstājas tieši pie ieejas dārzā, pie virtuves vai dzīvojamās istabas loga vai arī uz terases vai lapenē. Nostājieties šajās vietās un padomājiet, kas ir redzams, ko var saostīt, kādas skaņas ir dzirdamas, kādas emocijas jums rosās.

Ja viss pagalms ir pārredzams no viena skatu punkta, padomājiet par pārsteigumiem. Noderēs arkas, kāpnes, interesanti augi vai citi interesanti veidi, kas palīdz sadalīt dārzu dažādās atsevišķās daļās.

2. Atsevišķas zonas

Daba un miers atļauj uzelpot, atslābināties, bet tajā pašā laikā iespējams nodarboties arī ar dažādām aktivitātēm. Vēlaties mierīgi rakstīt vai arī lasīt grāmatu, kamēr bērni tajā pašā laikā spēlē dažādas spēles? Padomājiet par dažādām dārza zonām, piemēram, klusu un mierīgu atpūtas stūrīti. Zonas iespējams atdalīt ar režģiem – vieglas un atvērtas struktūras, kas ne tikai sadalīs jūsu dārzu dažādās zonās, bet arī pievienos dārzam dekoratīvos elementus. Ap tiem iespējams stādīt kāpelējošos augus, piemēram, hortenzijas, efejas, vīnogulājus, apiņus un tamlīdzīgi. Dažādas aktivitātes, piemēram, gaļas grilēšanu, iespējams veikt atklātajās zonās.

3. Spēlējieties ar krāsām

Kopējais iespaids par dārzu rodas jau no attāluma – to palīdz izveidot augu formas un krāsas. No jums atkarīgs tas, vai dārzs būs tumšs un noslēpumains vai arī gaišs un saulains.

Šīs ir galvenās krāsas un krāsu sajaukumi:

  • dzeltena. Šajā krāsā ir cīniju, samteņu, kliņģerīšu un forsītiju ziedi;
  • sarkana. Šajā krāsā zied magones, nasturcijas, amaranti, verbēnas vai arī dažādi dekoratīvie augi – rododendri, veigelas, rozes un acālijas;
  • zila. Rudzupuķes, heliotropi, hortenzijas (skābā augsnē), rododendri, lavanda, vizbulītes, pulkstenītes;
  • oranža. Nasturciju, nemēziju ziedi;
  • zaļa. Šīs krāsas toņos ir daudzi zālaugi - auzenes, kalmes, miskantes;
  • violeta. Tie, kuri vēlas savā dārzā šos toņus, var audzēt aubrietas, prīmulas, budlejas, kleomes un plūškokus.

Šīm krāsām ir ļoti daudz un dažādi toņi. Ja nedaudz pameklēsiet informāciju un paeksperimentēsiet, uzreiz sapratīsiet, kuras krāsas sader kopā. Siltās un vēsās krāsas ļoti atšķiras.

Tomēr atcerieties, ka svarīga ir ne tikai ziedu krāsa – jāpadomā arī par šo ziedu un augu lapotnēm un augļiem. Atcerieties, ka katram augam ir atšķirīga lapu krāsa. Tāpat atšķiras arī to tekstūra. Lapas var būt maigas, raupjas, vieglas vai asas.

Kā saskaņot krāsas? Ja vēlaties radīt lielu iespaidu, noteikti jāizvēlas krāsas, kas ir pilnīgi pretējos krāsu diapazonos, piemēram, dzelteno un violeto krāsu. Ja vēlaties ko maigāku, izvēlieties līdzīgu toņu krāsas.

Noteikti jāpadomā arī par to, vai vēlaties, lai augi saskan ar fonu vai arī otrādāk – lai tie izceļas.

Izvēloties augus, noteikti jāpadomā arī par to, kā šo augu krāsa mainīsies gada laikā, jo pavasarī tie noteikti izskatīsies citādāk kā vasarā un rudenī vai ziemā.

4. Padomājiet par skaņas avotiem

Kā jau minējām iepriekš, skaņu var radīt plūstošs ūdens: strūklakas, ūdenskritumi vai dekoratīvie avotiņi. Ūdens lieliski iekļaujas dizainā. To var izmantot gan lielā teritorijā, gan arī nelielos un minimālos dārzos, tāpēc iesakām pievērst uzmanību ūdenstilpnes izmēriem.

Jāatceras, ka uzstādot dažāda veida ūdens elementus, par tiem būs jāuzņemas rūpes visu cauru gadu. Tā kā tekošs ūdens pats sevi attīra, ar to nevajadzēs tik ļoti nopūlēties.

Vēl skaņu var radīt arī putni, tāpēc dārzā var izvietot arī putnu barotavas. Šajā gadījumā ņemiet vērā to, kādi jums ir mājdzīvnieki, jo nav nepieciešams apdraudēt putnu dzīvību. Ja jums ir suņi vai kaķi, uzstādiet putnu barotavas tiem grūti pieejamās vietās. Noteikti kārtīgi pārdomājiet, vai agri no rīta pie loga vēlaties dzirdēt putnu čivināšanu.

5. Kur izvietot smaržas?

Smarža dārzā ir ārkārtīgi nozīmīga. Piemēram, ja dārzā tiks iestādīts augs, kuru bieži esat smaržojis bērnībā, ienākot dārzā sajutīsiet sentimentu. Parūpējieties par to, lai augi radītu patīkamu smaržu un pārsteiguma elementus. Varbūt pie taciņām ir vērts stādīt mētras, lai būtu jūtams kāds atspirdzinošs aromāts? Varbūt vissmaržīgākos ziedus jānovieto tieši pie terases vai lapenes? Ziedošie augi var atrasties arī netālu no loga, lai tos var sajust arī mājas iekšienē.

Mēs visi sajūtam smaržas. Tas, kā mēs tās interpretējam, ir individuāli un atšķirīgi.

Ar smaržām dārzā noteikti nevajadzētu pārspīlēt. Vislabāk, lai smaržīgajiem augiem būtu dažādi ziedēšanas laiki – tad smaržas nesajauksies. Ja viss smaržos vienlaicīgi, iegūsiet pretējo efektu – vēlēsieties no dārza pēc iespējas ātrāk doties prom. Katram ziedošajam augam jāpiemeklē atbilstoša vieta.

Tiem, kuriem patīk garšaugi,noteikti jāizvēlas salvija, rozmarīns, melisa, mētras, oregano. Šie garšaugi būs ne tikai dekoratīvi, bet piešķirs dārzam svaigu aromātu.

Garšaugi un retu augu sēklas

Tiem, kuri vēlas stādīt ziedus, iesakām izvēlēties pelašķus, dievkociņus, budlejas, mežvīteņus, ehinācijas, lavandu, monardas, kaķumētras, dedestiņas, sudrabzālītes, nemēzijas un flokšus – visi šie ziedi būs ārkārtīgi smaržīgi. Vēl pie tam – rozes būs ārkārtīgi piemērotas un aromātiskas.

Un vēl, noteikti iesakām arī ceriņus, jasmīnus, peonijas, narcises, vērmeles un maijpuķītes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu