Mākslīgā intelekta ietekme uz darba vietām būs mazāk «postoša» par iepriekš uzskatīto

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mākslīgā intelekta un automatizācijas ietekme uz darba vietām nebūs tik liela, kā prognozēts pirms pieciem gadiem publicētā ietekmīgā pētījumā, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Oksfordas universitātes pētnieki 2013.gadā prognozēja, ka mākslīgā intelekta izplatība un robotizācija turpmāko 20 gadu laikā var radīt būtiskus riskus 47% darbavietu pastāvēšanai ASV. Savukārt Lielbritānijā nopietni apdraudēto darba vietu īpatsvars tika lēsts 35% apmērā.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) nesen pārskatījusi Oksfordas universitātes pētnieku prognozes, secinot, ka mākslīgais intelekts rada nopietnus riskus 10% darbavietu ASV un 12% darbavietu Lielbritānijā.

OECD uzskata, ka Oksfordas universitātes aplēsēs ir pārspīlēta automatizācijas ietekme uz darba vietām, jo šajās aplēsēs darbi ar līdzīgiem nosaukumiem apvienoti lielās grupās.

Piemēram, celtnieka loma var būtiski atšķirties atkarībā no konkrēta projekta un darba devēja izmēra, kas nozīmē, ka atsevišķas celtnieka lomas automatizācija apdraud vairāk nekā citas.

OECD apkopojusi datus par 32 no kopumā 35 organizācijas dalībvalstīm un tajās augsts automatizācijas risks apdraud 14% no kopējo darba vietu skaita. «Augsts risks» nozīmē, ka pastāv 70% iespējamība, ka attiecīgā darba vieta tiks likvidēta.

Saskaņā ar OECD aplēsēm automatizācija nākamo 20 gadu laikā organizācijas dalībvalstīs kopumā apdraud 66 miljonus darba vietu.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu