«OIK skandāls»: Saeimas komisija materiālus nodos Ģenerālprokuratūrai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Pieprasījumu komisija šodien noraidīja Ivara Zariņa (S) un citu «Saskaņas» parlamentāriešu iesniegtos pieprasījumus ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (V) saistībā ar obligātās iepirkuma komponentes (OIK) skandālu.

Vienlaikus komisijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis (ZZS) atgādināja, ka parakstīja vēstuli ģenerālprokuroram un visus materiālus, kas ir komisijas rīcībā, nodevis izvērtēšanai Ģenerālprokuratūrai.

Arī deputāte Astrīda Harju (V) izteicās, ka šie opozīcijas pieprasījumi liekot komisijas deputātiem «tapt par izmeklētājiem». Tomēr tas nav komisijas kompetencē un materiāli nodoti ģenerālprokuroram. Līdz ar to viņa mudināja noraidīt opozīcijas pieprasījumu. Šāds priekšlikums guva komisijas vairākuma atbalstu.

Iepriekš Saeimā skatīti jau vairāki to pašu iesniedzēju virzīti līdzīgi pieprasījumi, kas visi tikuši noraidīti. Piemēram, vienā no iepriekš parlamenta atbalstu nesaņēmušajiem pieprasījumiem bija norādīts, ka Ašeradens esot izvairījies sniegt informāciju par patieso Ekonomikas ministrijas (EM) izveidotās «kontroles grupas» sastāvu un patiesajiem tās uzdevumiem. Runa ir par «kontroles grupu», kas ir izveidota pārbaužu veikšanai atsevišķu komersantu elektrostacijās, kuriem ir izsniegtas atļaujas pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma sistēmā.

Pieprasījumu komisijā iepriekš iezīmējās lielā mērā atšķirīgi skatījumi starp opozīcijas un EM pārstāvjiem, izskatot šos dokumentus.

Jau vēstīts, ka Zariņš vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā ar lūgumu izvērtēt Ašeradena un EM ierēdņu rīcību saistībā ar subsidētās elektroenerģijas pārraudzību.

LETA jau vēstīja, ka OIK skandāls sākās pēc TV3 raidījuma «Nekā Personīga» sižeta, kurā veidošanas laikā SIA «Rīgas enerģija» teritorijā netika konstatēta elektroenerģijas ražošana. Valsts policija pēc EM iesnieguma sākusi kriminālprocesu par AS «Sadales tīkls» un «Rīgas enerģija» rīcību, iespējams, krāpjoties ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu