Brazīlijas apelāciju tiesa palielina eksprezidentam Lulam piespriesto cietumsodu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Brazīlijas apelāciju tiesa trešdien paturēja spēkā citas tiesas spriedumu, ar kuru bijušais valsts prezidents Luiss Inasiu da Silva atzīts par vainīgu korupcijā un naudas atmazgāšanā, un palielināja viņam piespriesto deviņarpus gadu cietumsodu līdz 12 gadiem un vienam mēnesim.

Nav gaidāms, ka 72 gadus vecais Lula sāks izciest cietumsodu, kamēr viņa advokāti pārsūdz šo lēmumu un mēģina panākt, lai viņam tiktu atļauts kandidēt prezidenta vēlēšanās 7.oktobrī, kurās viņam būtu labas izredzes uzvarēt.

Trīs tiesneši, kas izskatīja lietu apelāciju tiesā Portualegri pilsētā, vienbalsīgi paturēja spēkā spriedumu, ar kuru Lula pērn jūlijā tika notiesāts.

Lulam jūlijā tika piespriesti deviņi gadi un seši mēneši cietumā, atzīstot viņu par vainīgu korupcijā un naudas atmazgāšanā saistībā ar grezna dzīvokļa pieņemšanu no celtniecības uzņēmuma OAS apmaiņā pret būvniecības kontraktiem ar valstij daļēji piederošo naftas kompāniju «Petrobras». Prokuratūra apgalvoja, ka OAS ir veicis arī Lulas dzīvokļa remontu, kā arī apmaksājis toreizējā prezidenta iedzīves uzglabāšanu.

«Petrobras» korupcijas skandālā ir iesaistīti desmitiem uzņēmēju un politiķu.

Portualegri tiesnesis Žuans Žebrans Neto pamatoja savu prasību par cietumsoda palielināšanu, sakot, ka Lulas vaina ir «ārkārtīgi liela», un uzsverot viņa kā bijušā prezidenta atbildību.

Lula neieradās uz tiesas sēdi, kura notika pastiprinātas apsardzes apstākļos.

Brazīlijā trešdien notika gan Lulas atbalstītāju, gan viņa pretinieku demonstrācijas.

Desmitiem tūkstoši Lulas atbalstītāju devās gājienā Portualegri, savukārt Sanpaulu notika abu pušu demonstrācijas.

Lulam draud arī citas apsūdzības naudas atmazgāšanā, ietekmes ļaunprātīgā izmantošanā un tiesvedības kavēšanā.

Tiek uzskatīts, ka apelāciju tiesas lēmums liegs Lulam kandidēt prezidenta vēlēšanās, tomēr politikas eksperti neizslēdza iespēju, ka advokāti varētu atrast iespēju viņam tomēr kandidēt.

Sabiedriskās domas aptaujās atbalsts Lulam ir 36%, kas ir divreiz vairāk nekā nākamajam populārākajam kandidātam – labējam politiķim Žairam Bolsonaru.

Eksprezidente Dilma Rusefa, kas 2011.gadā nomainīja Lulu prezidenta amatā, pirms apelācijas tiesas lēmuma nosauca tiesvedību par «apvērsumu» un sacīja, ka Brazīlijas kreisajiem nav nekāda «plāna B», ja Lulas notiesāšana paliks spēkā.

Tādā gadījumā «mēs izmantosim visus tiesiskos instrumentus, kas ir mūsu rīcībā», un mobilizēsim atbalstītājus, Rusefa solīja intervijā Spānijas laikrakstam «El Pais».

Bijušais Spānijas tiesnesis Baltasars Garsons, pēc kura izdota ordera bijušais Čīles diktators Augusto Pinočets 1998.gadā tika aizturēts Londonā, nosauca tiesvedību pret Lulu par «politisku prāvu» ar mērķi izbeigt viņa karjeru valdībā.

Lula prezidenta amatu ieņēma no 2003. līdz 2010. gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu