«Cert.lv»: e-veselība piedzīvoja pārslodzes uzbrukumu, bet netika uzlauzta

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

E-veselības sistēmai otrdien tika izdarīts pārslodzes uzbrukums, taču tā netika uzlauzta un datu noplūde no tās nav notikusi, portāls TVNET uzzināja Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijā «Cert.lv».

«Cert.lv» ir saņēmusi informāciju par vairākkārtējiem darbības traucējumiem e-veselības sistēmā, kas kopš šā gada 1.janvāra ir obligāts rīks ārstniecības personām, ārstniecības iestādēm un aptiekām. Otrdien, 16. janvārī, e-veselība piedzīvoja pārslodzes uzbrukumu, kādam var tikt pakļauta jebkura sistēma. Šāda uzbrukuma rezultātā sistēma tiek padarīta nepieejama, bet nenotiek datu noplūde, pauda «Cert.lv».

Institūcija ir secinājusi, ka otrdien notikušais uzbrukums bija ar mērķi padarīt sistēmu nepieejamu. Šobrīd notiekot darbs pie tā, lai sistēmu padarītu noturīgāku, un «Cert.lv» sadarbībā ar iesaistītajām iestādēm turpina situācijas izpēti, nodrošinot sistēmas veiktspēju ietekmējošo faktoru analīzi. Tiklīdz būs zināmi tehnisko analīžu rezultāti, Cert.lv informēs iesaistītās puses, stāstīja institūcijas pārstāve Līga Besere.

«Cert.lv» arī norādīja, ka kopš šā gada 11. janvāra e-veselībā tika novērota periodiski palielināta sistēmas noslodze. Noslodzes palielinājumi periodiski turpinās, padarot sistēmu lēndarbīgu vai nepieejamu. Minētā noslodze gan neliecina par to, ka e-veselība būtu tikusi uzlauzta vai notikusi jebkādu datu noplūde. Lai noskaidrotu, vai visi noslodzes iemesli ir uzbrukums vai tomēr sistēmas darbības īpatnības, ir jāpabeidz incidenta informācijas analīze, uzsver «Cert.lv».

Portāls TVNET jau vēstīja, ka otrdien Veselības ministrija atzina, ka Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācijas sistēma, tostarp e-veselība, piedzīvojusi kiberuzbrukumu. Tas bijis plānots un noticis vienlaicīgi no vairāk nekā 20 valstīm vai vismaz datorsistēmām, kas uzdodas nākam no tādām.

Uzbrukuma rezultātā nekavējoties tika atslēgta pieeja sistēmai no ārpuses, un pēc incidenta iesaistījās visas struktūras un dienesti, kas Latvijā atbildīgi par šiem jautājumiem. VM valsts sekretārs Aivars Lapiņš stāstīja, ka uzbrukuma laikā notika vairāki tūkstoši pieprasījumu īsā laika sprīdī, kas sistēmas darbībā nav normāli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu