Vaira Vīķe-Freiberga: Cilvēki mīl oligarhus, kas viņiem ik pa laikam pamet kādu «kaulu»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu pārstāt mīlēt oligarhus, tā Latvijas Televīzijas raidījumā «1:1» teica Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

«Ja mūsu publika beigtu tik ļoti mīlēt savus oligarhus...Viņus tači tik ļoti mīlot, es dažreiz neticu tām aptaujām, kuras stāsta, ka populārākais cilvēks mūsu valstī ir tāds, kas ir apsūdzēts smagos noziegumos. Nu, piedodiet, mīļā tauta, no kurienes tad jums nāk tā dziļā mīlestība? Un uz ko tā balstās? Kādus cilvēkus tad jūs patiesībā mīliet? Ja jūs tik šausmīgi mīliet cilvēku, kas dara to, kas nav adekvāti, jo par likumību neviens vēl neko nav pierādījis. Ja tauta turpinās viņus [oligarhus] mīlēt, viņiem nav nekāda iemesla mainīt savus paradumus. Visi priecīgi, visi laimīgi, visi staro vienā laimē.»

Uz jautājumu, kāpēc tā notiek, eksprezidente atbildēja, ka cilvēki piever acis uz noziegumiem, ja ar viņiem ik pa laikam tiek kaut kas «pamests».

«Man šķiet, ka cilvēki tic tam, ko var sataustīt un saskatīt, un, ja viņiem nobruģē vienu jaunu ielu, kaut arī par pārāk augstu cenu, bet tas bruģis tur ir, viņi priecājas. Cik no viņu pašu nodokļu naudas, valstij piederošas peļņas naudas ir aizgājis ofšoros, viņi nav pārliecināti. Ja viņus ar saldu smaidu uz lūpām kāds, acīs skatīdamies, saka, ka tie ir meli, esmu godīgs dzimis un audzis, ja viņiem pamet kādu kauliņu pa laikam, tas ir cilvēcīgi, ka cilvēkiem vajag pierādījumus.»

Tāpat eksprezidente uzsvēra, ka ofšorus pasaulē vajadzētu aizliegt, jo tie eksistē tieši naudas atmazgāšanas dēļ un ofšoru aizliegšana būtu milzīgs solis uz priekšu cīņā pret korupciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu