Čakša uzskata, ka solījumi mediķiem joprojām tiek pildīti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Solījumi mediķiem par Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā iekļautajām finanšu garantijām joprojām tiek pildīti, jo konkrētās summas ir atrunātas likumprojekta anotācijā, šādu viedokli šodien žurnālistiem pauda veselības ministre Anda Čakša.

Viņa norādīja, ka nepiekrīt, ka nav pildīti finanšu solījumi, jo uzstādījums, ka veselības nozares budžetam 2020.gadā jāsasniedz 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), joprojām atstāti likumā, turklāt no juridiskās tehnikas viedokļa konkrētu summu pārvietošana uz likuma anotāciju nepadarot šīs summas mazāk svarīgas.

Pēc Čakšas paustā, finanšu garantiju, tostarp veselības nozares un mediķu atalgojumam paredzētais finansējuma pieaugums tiks iekļauts likumprojekta anotācijā un šāda rīcība pārrunāta gan ar Valsts kanceleju, gan Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS). «Likumprojekta anotācija nav nošķirama no paša likuma, līdz ar to arī konkrētās summas joprojām ir saistošas,» uzsvēra ministre.

Vienlaikus viņa sacīja, ka šodien ir liela diena Veselības ministrijai (VM), jo valdībā tiks skatīts Veselības aprūpes finansēšanas likumprojekts, kas esot loģisks turpinājums ministrijas darbam, ņemot vērā, ka salīdzinoši nesen tika pieņemts ziņojums par veselības aprūpes sistēmas reformu.

Čakša uzsvēra, ka darbs pie Veselības aprūpes finansēšanas likuma noticis vairākus mēnešus, un tajā tika iesaistīt sociālie partneri, kā arī šīs likumprojekts tika pārrunāts politiskā līmenī.

Ministre norādīja, ka likums ir svarīgs gan Latvijas iedzīvotājiem, gan mediķu saimei, kas rūpējas par iedzīvotāju veselību. Likumprojektā iekļauti visi nozares finansējuma avoti, jaunais finansējuma pieaugums, kas saistīts ar 1% no sociālajām iemaksām novirzīšanu veselības aprūpei. Turklāt likums tieši parāda nodokļu nomaksas sasaisti ar pakalpojumu saņemšanu, sacīja Čakša.

Viņa uzsvēra, ka VM, Labklājības ministrija un Finanšu ministrija turpmāk strādās pie Veselības apdrošināšanas likuma.

Ministre piebilda, ka arī valsts kompensējamie medikamenti, kas nav iekļauti minimālajā grozā, būs pieejami tikai apdrošinātajām personām.

Kā ziņots, šodien valdībā tiks skatīts Veselības aprūpes finansēšanas likuma projekts, ar kuru paredzēts sākt jaunās veselības aprūpes sistēmas ieviešanu, tostarp dalīt pakalpojumus divos grozos - minimālajā un pilnajā.

Pirmdien pēc Ministru kabineta komitejas sēdes finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) žurnālistiem pavēstīja, ka līdz šodienas valdības sēdei likumprojektā tiks precizētas atsevišķas normas, piemēram, no likuma izņemtas konkrētas summas.

«Nav lietderīgi likumprojektā rakstīt precīzas summas, bet gan tās jānorāda likumprojekta anotācijā. Ja mērķis ir sasniegt veselības aprūpes finansējumu 4% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), tad jāņem vērā, ka IKP prognozes tiek mainītas divreiz gadā, tādējādi [norādot likumā konkrētu summu, par cik augs veselības nozares finansējums] likums ātri var kļūt neaktuāls,» skaidroja finanšu ministre.

Reaģējot uz to, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris aģentūrai LETA sacīja, ka arodbiedrība negaidīja, ka vienošanās Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā iekļaut konkrētas garantijas par nozares finansējuma un darba samaksas finansējuma pieaugumu «tiks lauzta jau valdības līmenī».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu