Šobrīd nav pamata cerēt, ka piena produkti kļūs lētāki

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Šā gada turpmākajos mēnešos piena produktu cenas Latvijā vai nu saglabāsies esošajā līmenī vai arī paaugstināsies vēl vairāk, līdz ar to pagaidām uz piena produktu cenu kritumu nevar cerēt, prognozēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Inguna Gulbe.

Saskaņā ar LTVC aplēsēm šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā pirmo ceturksni Latvijā augšas piena produktu cenas. Piemēram, skābajam krējumam ar tauku saturu 25% cenas minētajā periodā palielinājušās par 11% - no 2,70 eiro līdz trim eiro kilogramā, savukārt biezpienam ar tauku saturu 9%, sviestam ar tauku saturu 82-82,5%, kā arī saldajam krējumam «Kārums» ar tauku saturu 10% cena pieaugusi par 10%.

«Piena produktu cenas sāka kāpt gada sākumā un ne visi ražotāji ir pacēluši produkcijas cenas, jo līguma nosacījums ar veikaliem nemaina ik pēc mēneša - tas ir sarunu process. Domāju, ka visiem produktiem cenas vēl nav kāpušas un cenu paaugstināšanās sekos, ja kādu iemeslu dēļ pasaulē [piena iepirkuma] cena nekritīsies,» sacīja Gulbe, piebilstot, ka pagaidām piena produktu cenām Latvijā nav tendences sarukt, un patērētājiem jārēķinās, ka tās būs esošajā līmenī vai vēl nedaudz augstākas.

Gulbe atzina, ka piena produktu cenas Latvijā šogad ir būtiski augušas. Viens no iemesliem ir piena tauku cenu kāpums, pēc kuriem globālajā tirgū audzis pieprasījums. «Bija laiks, kad uzskatīja - piena tauki un sviests ir kaitīgs un uzturā jāpāriet uz augu taukiem. Tagad popularitāti guvusi tēze, ka palmu eļļa ir ļoti kaitīga, ko līdz šim ļoti daudz izmantoja pārtikā. Tagad daudzi kā mārketinga instrumentu izmanto apgalvojumu, ka viņu produkcijā nav palmu eļļas,» sacīja Gulbe, piebilstot, ka tamdēļ ir audzis pieprasījums pēc govs piena taukiem.

Viņa piebilda, ka pieprasījums pēc piena taukiem pārsniedz piedāvājumu, jo līdz šim piena tauki tika uzskatīti par nevajadzīgiem, un tika selekcionētas tādas govs šķirnes, kuras ražo vairāk piena ar augstāku olbaltumvielu un zemāku tauku saturu. Tagad ir jāpārstrukturējas, lai govis dotu pienu ar augstāku tauku saturu. «Patlaban par veselīgu un modernu tiek uzskatīts gī sviests, kas sastāv tikai no piena taukiem. Tajā pašā laikā govs turpina dot pienu ar augstu olbaltumvielu saturu un maz taukiem. Lai mēs pārietu uz govīm, kas dod pienu ar augstāku tauku saturu, vajadzīgi vairāki gadi - tas nav tik vienkārši. Tāpēc kādu brīdi, pieprasījums pēc piena taukiem būs liekāks nekā piedāvājums un cena ir augstāka,» skaidroja Gulbe.

LTVC vadītāja piebilda, ka piena produktu cenu kāpumu ir veicinājis arī pieprasījuma pieaugums tiem kopumā un piena iepirkumu cenu kāpums. Taču ir grūti izvērtēt, cik lielā mērā dažādās piena produktu grupās vidēji ir pieaugušās cenas Latvijā. «Katrs piena pārstrādes uzņēmums skatās, lai kopējā bilance būtu ar plusiem, lai viņam būtu peļņa un atsevišķi vērtē, kuriem produktiem var pacelt cenu un kuriem nē,» teica Gulbe, piebilstot, ka visi uzņēmumi nav vienādi kāpinājuši produkcijas cenas dažādās grupās.

Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta jaunākie dati par jūniju liecina, ka Eiropas Savienā sviesta cenas kāpums turpinās. Maijā sviesta cena ES ir pieaugusi par 8,2% maijā salīdzinājumā ar aprīli un bija par 81% augstāka nekā pagājušā gada maijā. Arī vājpiena pulvera cena maijā ir augusi par 1,9% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, tādējādi pārtraucot cenu lejupslīdi.

Eiropas Komisijas eksperti ir secinājuši, ka samazinās dzeramā piena patēriņš, kamēr pieprasījums pēc augstākas pievienotās vērtības produktiem aug.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu