Padomi automašīnu vadītājiem, kā pasargāt savu spēkratu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) statistikas dati liecina, ka strauju kāpumu piedzīvo jauno automašīnu zādzību skaits. Salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu, atlīdzību apjoms par nozagtajām automašīnām šogad palielinājies teju trīs reizes, sasniedzot 1,27 miljonus eiro.

Jaunākās tendences ir sarūpējušas autovadītājiem ne tikai tehnoloģiski ērtāku ikdienu, bet arī bažas par augstāku zādzības risku. «Aktuālās zādzību tendences liecina, ka autozagļi pievērsušies transportlīdzekļu līdz sešu gadu vecumam zādzībām. Tieši šajā automašīnu segmentā zādzību skaits šogad pieaudzis vairāk nekā divas reizes, izmantojot «Keyless Go» sistēmas ievainojamību un tās trūkumus. Visbiežāk zagļi izmanto jaunākās tehnoloģijas, kuras pastiprina atslēgas signālu, kā rezultātā zaglis bez atslēgas klātbūtnes atslēdz transportlīdzekli, iedarbina to un aizbrauc prom. Nepatīkamākais, ka vairumā gadījumu pietiek vien ar 20 sekundēm, lai veiktu autotransporta zādzību. Būtiski, lai autovadītāji parūpētos par papildu drošības sistēmām. Piemēram, papildu bezkontakta imobilaizers ar pretnolaupīšanas funkciju aizkavēs vai novērsīs transportlīdzekļa nozagšanu,» stāsta Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs.

Neskatoties uz to, ka automašīnas apdrošināšana parūpēsies par finansiālo kompensāciju automašīnas zādzības gadījumā, būtiski, lai arī autovadītāji paši savlaicīgi parūpētos par savu spēkrata drošību. Apdrošināšanas sabiedrība BALTA ir sagatavojusi ieteikumus autovadītājiem, lai pasargātu savu automašīnu no zādzības riska:

  • Uzstādiet automašīnai imobilaizeri ar pretnolaupīšanas funkciju;
  • Nenovietojiet savu automašīnu nomaļās vietās, daudzdzīvokļu namu pagalmos vai uz ielas. Parūpējaties, lai jūsu spēkrats atrastos slēgtās teritorijās vai apsargātās autostāvvietās;
  • BALTA dati liecina, ka 88% nozagto transportlīdzekļu ir aprīkoti ar «Keyless Go» sistēmu, tādēļ iesakām uzstādīt papildu pretaizdzīšanas drošības sistēmas;
  • Neatstājiet automašīnas vietās, kur automašīna neaizslēdzas pēc signalizācijas pults attiecīgās pogas nospiešanas – iespējams signāls tiek bloķēts vai pastāv augsts risks, ka to var uztvert un nolasīt svešas personas;
  • Esot mājās, neglabājiet automašīnas atslēgas un pultis viegli redzamās un pieejamās vietās, piemēram, tuvu logiem uz palodzes vai priekštelpā pie ārdurvīm;
  • Ja publiskā vietā, piemēram, lielveikalā, pamanāt personu vai personas, kuras jūs izseko un cenšas neuzkrītoši uzturēties jūsu tuvumā, nekavējoties atgriezieties pie savas automašīnas un pametiet šo stāvvietu.

«Keyless Go» ir vispārējs apzīmējums sistēmai, kas autovadītājam ļauj ērti iekļūt automašīnas salonā un iedarbināt motoru ar automašīnas panelī integrētu «Start&Stop» pogu, neizņemot automašīnas aizdedzes atslēgas un/vai signalizācijas pulti no savas kabatas vai somas.

Lai brīdinātu un pievērstu automašīnu īpašnieku uzmanību aktuālajām tendencēm, esam izveidojuši auto zādzību riska kalkulatoru. Auto zādzību riska kalkulators iezīmē tikai vispārējas tendences attiecībā uz autozagļu iecienītākajām markām, un vienlaikus apdrošināšanas sabiedrība BALTA un SIA «Autonams» eksperti norāda, ka auto īpašniekiem nevajadzētu pilnībā paļauties uz virtuālā kalkulatora rezultātiem par zemo konkrētās automašīnas markas zādzības risku.

Virtuālais kalkulators pieejams šeit

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu