Igaunijas prezidente: Jautājums par tautas vēlētu prezidentu mums nav aktuāls

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees/Scanpix

Atšķirībā no Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa, kurš aicinājis jau 2019.gadā Valsts prezidentu ievēlēt tautai, Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida atzina, ka tautas vēlēta prezidenta jautājums Igaunijā neesot aktuāls un tas nav nepieciešams.

Intervijā laikrakstam «Latvijas Avīze» Kaljulaida stāstīja, ka Igaunijas sabiedrību apmierina parlamentārā demokrātija, kāda šobrīd ir Igaunijā, līdz ar to tautas vēlēts prezidents nav nepieciešams.

«Nav pat interešu grupas, kas apspriestu šādas izmaiņas valsts konstitūcijā. Mūsu konstitūcijai nesen apritēja 25 gadi, un tās veidotāji, Konstitucionālās asamblejas biedri, nesen veica konstitūcijas analīzi. Viņi saka, ka valsts ir ļoti labi attīstījusies, jo esam liberāla demokrātija, pie mums plaukst dažādas brīvības - esam augstu mediju brīvības indeksā, saskaņā ar korupcijas uztveres indeksu neesam korumpēta valsts. Kāpēc mums būtu kaut kas jāmaina, ja tas strādā labi,» intervijā laikrakstam sacīja Kaljulaida.

Jau ziņots, Saeimai būtu jānosaka, ka Valsts prezidentu jau 2019.gadā ievēlētu tauta, 22.jūnija tradicionālajā uzrunā parlamentam sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vējonis aicināja Saeimu nekavēties un nepieciešamos grozījumus Satversmē izskatīšanai virzīt šajā rudenī. Tautas vēlētam Valsts prezidentam būtu jāpiešķir tiesības rosināt Saeimas atlaišanu, piebilda Vējonis.

Uz viņa teikto deputāti reaģēja ar pieklusinātiem saucieniem, daļai no parlamentāriešiem applaudējot.

Saskaņā ar pašreizējo kārtību Valsts prezidentu ievēl Saeima ar vismaz 51 deputāta atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu