LVRA: Pagaidām nekas neliecina, ka varētu pieaugt cenas par viesnīcu pakalpojumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pagaidām nav novērojamas pazīmes, kas liecinātu par viesnīcu sniegto pakalpojumu cenu pieaugumu, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) vadītājs Jānis Pinnis.

Viņš sacīja, ka pašlaik nav redzamu iemeslu ne cenu pieaugumam, ne to kritumam. Turklāt viņš uzsvēra, ka vidējās viesnīcas pakalpojumu cenas mēdz palielināties tikai laikā, kad norisinās liela mēroga pasākumi, līdzīgi kā tas bija Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā laikā.

«Kamēr mums nebūs ļoti aktīva konferenču un biznesa tūrisma, kurš viesnīcu noslodzi pacels nesezonā, es neredzu iemeslu cenu kāpumam,» pauda asociācijas vadītājs.

Vienlaikus Pinnis skaidroja, ka ir svarīgi salīdzināt viesnīcu cenas Rīgā ar cenām Viļņā un Tallinā, jo svarīgi ņemt vērā arī reģionālo konkurētspēju. «Ik pa laikam mēs veicam monitoringu. Pavasarī konstatējām, ka cenas Rīgā ir pilnīgi vienādas ar Viļņu un Tallinu,» sacīja LVRA vadītājs.

Tāpat viņš uzsvēra, ka reģionālā konkurētspēja jāņem arī vērā runājot par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi tūristu izmitināšanas mītnēm. Asociācijas vadītājs norādīja, ka nesen aktualizētais jautājums par samazinātās PVN likmes atcelšanu viesnīcām radīja draudus vēl vairāk samazināt viesnīcu vidējo noslodzi.

«Cenas Baltijā ir vienādas, un viesnīcas nepelna tik daudz, lai augstāku PVN likmi mēs spētu amortizēt paši. PVN palielinot, lielākas būs arī cenas Latvijas viesnīcās, un tas vienkārši nozīmēs vēl zemāku viesnīcu noslodzi, jo 10% pie cenas - tas ir daudz,» skaidroja Pinnis.

Viņš norādīja, ka PVN likmes jautājums īpaši attiecas uz konferencēm un lielajiem pasākumiem, jo to izmaksas tiek salīdzinātas līdz pat vienam eiro. Pinnis skaidroja, ka izdevumu starpība pasākumiem ar vairākiem simtiem cilvēku paaugstināta PVN dēļ ir liela, tādēļ pasākuma rīkotāji uzreiz pieņem lēmumu par citu norises vietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu