Turcijas ārlietu ministrs svētdien runās mītiņā Francijā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu, kam sestdien neizdevās ierasties Nīderlandē, lai aģitētu tur dzīvojošos Turcijas pilsoņus aprīlī gaidāmajā Turcijas referendumā balsot par prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pilnvaru paplašināšanu, svētdien tādā pašā nolūkā dosies uz Franciju, paziņojušas šīs valsts varas iestādes.

Paredzēts, ka pusdienlaikā viņš uzrunās mītiņu Mecā Francijas austrumos, ziņu aģentūrai «Reuters» sestdien pastāstījis Mozeles reģiona prefektūras pārstāvis, norādot, ka šobrīd nav plānots šo mītiņu aizliegt. «Mūsu uzdevums ir gādāt, lai netiktu apdraudēta sabiedriskā kārtība, un tādu draudu nav,» viņš norādījis.

Mītiņa norisi uzraudzīs Francijas policija.

Šo pasākumu sociālajā tīklā «Facebook» izsludinājusi arī Ankaras atbalstītās islāma asociācijas «Ditib» Mecas nodaļa.

Kā ziņots, Čavušolu sestdien plānoja ierasties Roterdamā, bet Nīderlandes valdība anulēja nolaišanās atļauju viņa lidmašīnai, norādot uz «apdraudējumu sabiedriskajai kārtībai un drošībai».

Reaģējot uz šo lēmumu, Erdoans sestdien piedraudēja atmaksāt Nīderlandei, nosaucot nīderlandiešus par «fašistiem, nacistu pēctečiem, kas neko nesaprot no politikas vai starptautiskās diplomātijas». «Jūs varat neuzņemt mūsu ministra lidmašīnu cik tik gribat, bet paskatīsimies, kā jūsu lidmašīnas tagad ieradīsies Turcijā,» viņš paziņoja mītiņā Stambulā.

Tikmēr Turcijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka izsaukusi Nīderlandes pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai paustu protestu pret aizliegumu. Turcija arī solījusi apiet lidojumu aizliegumu un pa sauszemes ceļu nosūtīt uz Roterdamu citu ministru.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite Erdogana komentārus nosaucis par vājprātīgiem. «Es saprotu, ka viņi ir nokaitināti, bet tas ir par daudz,» viņš sacījis, piebilzdams, ka lēmums par aizliegumu bijis grūts, ņemot vērā, ka Turcija ir NATO dalībvalsts. «Es tiešām domāju, ka esam pieņēmuši pareizo lēmu,» izteicies Rite.

Nīderlandes valdība jau iepriekš bija likusi skaidri saprast, ka neatbalsta Turcijas ministra ieceri runāt mītiņā Roterdamā. Nīderlandes ārlietu ministrs Berts Kūnders ceturtdien paziņoja, ka viņa valsts sabiedriskās drošības apsvērumu dēļ «nekādā gadījumā» nesekmēs Čavušolu iecerēto viesošanos valstī, bet dienu pirms tam Roterdamas mērs Ahmeds Abutalebs pavēstīja, ka mītiņš atcelts, jo pasākuma norises vietas īpašnieks paziņojis, ka tā vairs nav pieejama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu