Valkā senās tipogrāfijas ēkas vietā cels automazgātavu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Valkā iecerēts nojaukt vēsturisko tipogrāfijas ēku Rīgas ielā 12, lai tās vietā celtu pašapkalpošanās automazgātavu. Būvniecību veiks uzņēmums SIA «Senulat».

1906. gadā celtais nams ir novecojis, tas kādreiz piederējis ievērojamam pilsētas iedzīvotājam Jānim Rauskam, kurš savulaik nodarbojies ar grāmatu izdošanu un tirdzniecību, aktīvi piedalījies pilsētas dzīvē un ticis apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. Šogad 4. maijā Baltā galdauta svētkus iecerēts atzīmēt tieši Rauskas piemiņai.

«Ir žēl, ka pazūd Valkas pilsētas vēsturiskā koka apbūve. To saglabājot un restaurējot, pilsēta tikai iegūtu, Valka kļūtu kādam interesanta. Ar automazgātuvēm un ,protams, arī graustiem, pilsēta nekļūs pievilcīgāka,» aģentūrai LETA savu viedokli pauda Valkas Novadpētniecības muzeja direktore Meldra Cimdiņa, izsakot cerību, ka tomēr varētu tikt rasta iespēja, kā saglābt seno ēku un rast tai pielietojumu.

Tiesa, nams Rīgas ielā 12 nav iekļauts Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) aizsargāto pieminekļu sarakstā. Lai objekts tur tiktu iekļauts, VKPAI nepieciešams no fiziskas vai juridiskas personas saņemt iesniegumu ar objekta adresi, aprakstu, fotogrāfijām un pamatojumu, kāpēc tam nepieciešama . Pēc tam Inspekcijas reģionālo nodaļu speciālisti dodos aplūkot objektu un noskaidrot īpašnieka viedokli. Tad Inspekcijas speciālistu komisija lemj par objekta iekļaušanu aizsargājamo sarakstā, aģentūrai LETA pastāstīja VKPAI Vidzemes reģionālās nodaļas vadītāja Ilze Liekniņa

Valkas domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis («Vidzemes partija») atzinīgi vērtē iedzīvotāju aktivitāti ēkas nojaukšanas jautājumā, taču norāda, ka Valkā netrūkst vēsturisku celtņu, kurām pašvaldība tā arī nav spējusi atrast pielietojumu.

«Ja mēs runājam par to, ko cilvēki, kas uztraucas par šīs tipogrāfijas ēkas bojāeju, varētu darīt, tad, manuprāt, viņi varētu nodibināt biedrību, kuras rūpes būtu kultūrvēsturiskais mantojums, un cilvēki būtu ne tikai protestētāji, bet arī gatavi iesaistīties,» ierosina Krauklis, norādot, ka ne jau ēka ir galvenais piemineklis Rauskam. Viņš arī piebilst, ka minētā ēka ir pilna ar svinu, kas senāk ticis izmantots tipogrāfijas darbā, un apšauba, vai kāds vēlētos uzturēties tādā vidē.

Tāpat Krauklis norāda, ka pat, ja dome vēlētos apturēt būvniecības darbus, tas nebūtu tās spēkos, jo darījums noticis starp divām juridiskajām personām. Domes darbs šajā procesā ir pārraudzīt, vai tas notiek atbilstoši, kas tā arī ir, teic Krauklis.

Īpašums, uz kura atrodas vecā tipogrāfijas ēka, pieder uzņēmumam SIA «RV-Brīvība», kas savukārt pieder SIA «Senulat» īpašniekam. Minētais uzņēmums arī atbalsta vietējo basketbola klubu «Valka/Valga».

Krauklis noliedz, ka plānotajiem darbiem Rīgas ielā 12 būtu saistība ar uzņēmuma SIA «Senulat» izrādīto atbalstu basketbola klubam «Valka/Valga».

SIA «Senulat» vadītājs Raimonds Bethers atzina, ka uzņēmums atbalstījis basketbola klubu ar ziedojumiem, taču attiecās nosaukt to apmēru vai sīkāk komentēt radušos situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu