Igaunijā arvien vairāk pusaudžu lieto antidepresantus un nomierinošus līdzekļus

LETA/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Igaunijā arvien vairāk pusaudžu lieto antidepresantus un nomierinošus medikamentus, lai gan visaptveroša izpēte par bērnu depresiju Igaunijā nav veikta. Par to liecina Valsts veselības attīstības institūta veikta pētījuma rezultāti.

Pērn Igaunijā 12-19 gadus veciem pusaudžiem tika izrakstītas 10 385 antiepresantu un nomierinošu līdzekļu receptes, vēstīja laikraksts «Eesti Paevaleht». Salīdzinājumam laikraksts atgādināja, ka pirms četriem gadiem šajā vecuma grupā tādus medikamentus ārsti izrakstīja 6745 gadījumos.

Tāpat noskaidrots, ka apzināta kaitējuma savai veselībai gadījumu skaitam līdz 19 gadu vecu jauniešu vidū ir tendence pieaugt: pērn reģistrēti 640 tādi gadījumi, bet 2015.gadā - 488. Turklāt Igaunijas Valsts kontroles dati liecina, ka 20% bērnu un pusaudžu netiek veikta pat vispārējā veselības pārbaude.

Pētījuma rezultāti liecina, ka reizi nedēļā ar skumjām un/vai nomāktību saskaras 40% 11-15 gadu vecu bērnu Igaunijā. Tomēr valstij nav informācijas, cik plaša ir atbildīgo speciālistu darbība skolās, tādēļ bērnu vajadzības un problēmas nereti tiek pamanītas novēloti.

Dati liecina, ka gan 2014., gan 2015.gadā Igaunijā 19 gadu vecu jauniešu vidū bija 12 pašnāvības gadījumi.

Pētījums veikts, lai iegūtu pārskatu par bērnu garīgās veselības un īpašo izglītības vajadzību atbalstam veidoto programmu rezultātiem. Pēdējo pāris gadu laikā šādām programmām Igaunijā atvēlēti deviņi miljoni eiro, izmantojot Norvēģijas finansējumu, kas saņemts ar Eiropas Savienības programmu starpniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu