«Valsts mežu» € 200 000 ziedojums tiks diviem elitāru ārvalstu klubu autosportistiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

No «Latvijas Valsts mežu» ziedojumiem Zemkopības ministrija atvēlējusi divsimt tūkstošus eiro diviem autosportistiem, kuri sacensībās startē privātu ārvalstu klubu komandu sastāvā, šovakar ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «de facto». Sporta nozares eksperti norāda, ka autosportu pasaulē uzskata par elitāru komercsportu, kur valsts naudu neiegulda.

Visa summa – 200 000 - aizies diviem autosportistiem – simt tūkstoši Reinim Nitišam un simt tūkstoši Jānim Baumanim.

Šie divi sportisti saņem summu, kas līdzvērtīga pusei no ziedojuma, ko saņem visas pārējās sporta federācijas kopā.

«Mēs mēģinājām iet šādu pašu ceļu, kas jau bija atstrādāts, kur parādīja, kādā veidā ir iespējas panākt pozitīvākus lēmumus attiecībā pret atsevišķām disciplīnām,» raidījumam saka Latvijas Automobiļu federācijas prezidents Jānis Naglis.

LTV raidījums «de facto» arī norāda, ka Nitiša tēvs – Aigars Nitišs ir no Latvijas Zaļās partijas ievēlēts deputāts Jēkabpils domē. Turklāt ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) viņu saista arī ziedojumi - Aigars Nitišs kopā ar diviem biznesa partneriem no uzņēmuma «Ošukalns» vairāku gadu garumā Latvijas Zaļajai partijai un ZZS ziedojuši kopumā 41 782 eiro.

Oktobra sākumā politiķi, autosportisti, viņu atbalstītāji un sponsori satikās pasaules rallijkrosa čempionāta posmā Biķerniekos.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS): «Es jums nestāstīšu, ar cik cilvēkiem es runājos, ko katrs teica, ko katrs lūdza. Bija federācijas iesniegums, bija šīs sacensības Biķerniekos. Es tur biju, redzējām, skatījāmies, tiešām, daudz tur cilvēku bija. Arī, manuprāt, bija daudz no valdības locekļiem, kas tur piedalījās. Tas nav nekāds noslēpums. Un, redzot, kā tas viss notiek, arī tos sasniegumus, kādi tiem puišiem ir arī kopumā skatoties, nu, bija doma, ka vajag vienreiz viņus atbalstīt, jo viņi ne «Valsts mežu» ziedojumus, ne valsts atbalstu līdz šim nav saņēmuši nevienu gadu savā pastāvēšanas vēsturē.»

«Latvijas Valsts meži» šogad cer nopelnīt vismaz 41 miljonu eiro. Un no tiem ziedojumiem uzņēmums atvēlēs 4 miljonus.

Taču šogad ziedojumus sportam atkal pavada dalījums pēc simpātijām.

Jau vairākus gadus iedibināta kārtība, kurā daļu naudas tālāk sadala Meža attīstības fonds, daļu – vairākas labdarības organizācijas. bet puse no ziedojuma - aptuveni divi miljoni eiro – tiek sportam. Kopš 2012.gada naudas tālāka dalīšana uzticēta piecām sporta organizācijām – katrai noteikts ziedojumu procents. Pēc šā principa šoreiz sadalīti 1,8 miljoni.

Latvijas Olimpiskā komiteja – 34% 612 000 eiro

Latvijas Komandu sporta spēļu asociācija - 34% 612 000 eiro

Latvijas Sporta federāciju padome – 22% 396 000 eiro

Latvijas Paralimpiskā komiteja – 6% jeb 108 000 eiro

Jaunatnes sporta fonds – 4% 72 000 eiro

Savukārt 200 000 Latvijas Automobiļu federācijai Reiņa Nitiša un Jāņa Baumaņa atbalstam Zemkopības ministrija iedalīja, apejot līdzšinējo kārtību.

Jānis Naglis: «Autosports ir dārgs sports. (..) viena ģimene nespēj nofinansēt šo dalību. Tas ir neiespējami.»

Ziedojums autosportistiem ar Izglītības ministriju, kas pārvalda sporta budžetu, saskaņots nebija.

Taču tai tagad jāatrod līdzekļi, kā kompensēt tos 200 tūkstošus, ar kuriem pārējie sportisti faktiski bija rēķinājušies.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis («Vienotība»): «Mums ir jātiek skaidrībā par naudas avotiem, ļoti iespējams, ka tie būs līdzekļi no neparedzētiem gadījumiem, bet šogad (..) lai kompensētu gan LOK, gan jaunatnes sportam, gan paralimpiskajam sportam šo iztrūkumu.»

Domājams, ka šos līdzekļus, tāpat kā citus šā gada budžeta piešķīrumus, sporta organizācijām būs jāpagūst iztērēt līdz gada beigām.

Autosports saņēmis arī ievērojamu atbalstu no valsts budžeta dotācijām. No tā šogad atvēlēts vairāk nekā pusmiljons eiro (648 803 eiro) licenču iegādei rallija un rallijkrosa organizēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu