Kolumbijas valdība: Jaunā vienošanās ar FARC ir galīga

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kolumbijas valdības un komunistisko kaujinieku grupējuma «Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki» (FARC) pagājušajā nedēļā panāktais miera līgums ir galīgs, otrdien paziņojusi Kolumbijas valdība.

Joprojām tiek apspriests, kādā veidā šī vienošanās tiks ratificēta, pavēstīja valdības sarunu delegācijas vadītājs Umberto de la Kalje.

Viņš atklāja, ka jaunajā līgumā iekļauti vairāk nekā 80% no izmaiņām, ko rosināja Kolumbijas partijas, kas iestājās pret sākotnējo vienošanos.

«Jaunām sarunām patiešām nav vietas,» piebilda de la Kalje.

Kolumbijas augstākais miera komisārs Serhio Haramiljo slavēja FARC pieeju sarunām.

«Viņi pieņēma vairākas lietas, kuras partizāniem ir grūti pieņemt,» viņš uzsvēra.

Jau vēstīts, ka Kolumbijas valdība un FARC 26.septembrī oficiāli parakstīja vēsturisko miera vienošanos, kas paredzēja izbeigt 52 gadus ilgušo konfliktu, tomēr kolumbieši referendumā 2.oktobrī to noraidīja.

Kolumbijas opozīcija pieprasīja stingrākus miera līguma nosacījumus un pārmeta prezidentam Huanam Manuelam Santosam nesodāmības piešķiršanu FARC kaujiniekiem.

Sākotnējās vienošanās kritiķi iesniedza apmēram 500 labojumus, kas attiecas uz 57 jautājumiem. Kolumbijas valdība un FARC pagājušajā nedēļā paziņoja, ka labojumi pieņemti 56 jautājumos. Noraidīts tika vienīgi rosinājums liegt kaujiniekiem iesaistīties politikā un ieņemt vēlētu amatu pēc līguma stāšanās spēkā.

Eksperti uzskata, ka otra referenduma rīkošana ir maz ticama, bet par līgumu varētu balsot Kolumbijas parlaments, kur valdošajai labēji centriskajai koalīcijai ir vairākums.

FARC jau gandrīz 50 gadu cīnās pret Kolumbijas valdību.

Lai gan komunistiskajiem kaujiniekiem faktiski nebija nekāda atbalsta valsts urbanizēto apvidu iedzīvotāju vidū, FARC gadsimtu mijā izdevās paplašināt savu darbību lauku apvidos, izmantojot līdzekļus, kas tika iegūti ar narkotiku kontrabandu un cilvēku nolaupīšanu.

Saskaņā ar valdības aplēsēm bruņotais konflikts, kas ilga kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem, prasījis vairāk nekā 600 000 dzīvību, lai gan saskaņā ar citiem novērtējumiem upuru skaits varētu būt 220 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu