Sarkozī sastopas ar jauniem apgalvojumiem, ka viņa kampaņu finansējis Kadafi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Francijas eksprezidenta Nikolā Sarkozī saistībai ar bijušo Lībijas līderi Muammaru Kadafi otrdien atkal tika pievērsta uzmanība pēc kāda uzņēmēja apgalvojumiem, ka viņš piegādājis Sarkozī pirmajai prezidenta vēlēšanu kampaņai trīs koferus ar naudu no Kadafi.

Francijas un Libānas uzņēmējs Zijāds Takiedīns videointervijā ziņu vietnei «Mediapart» paziņoja, ka viņš 2006.gada beigās un 2007.gada sākumā veicis trīs braucienus no Lībijas galvaspilsētas Tripoles uz Parīzi, vedot skaidru naudu Sarkozī kampaņai.

Katrā no šiem braucieniem Takiedīns vedis koferi, kurā bijuši no pusotra līdz diviem miljoniem eiro 200 eiro un 500 eiro banknotēs. Viņš piebilda, ka saņēmis šo naudu no Kadafi režīma militārā izlūkdienesta vadītāja Abdallāha Senusi.

Sarkozī, kurš cer atkal uzvarēt prezidenta vēlēšanās nākamgad, gadiem ilgi ir noliedzis apgalvojumus, ka viņš esot saņēmis miljoniem eiro no Kadafi savai vēlēšanu kampaņai, kura 2007.gadā vainagojās ar uzvaru.

Takiedīns, tiekot nopratināts kādā citā lietā, jau agrāk bija apsūdzējis Sarkozī finansiālā atkarībā no Kadafi 2006.-2007. gada vēlēšanu kampaņas laikā, bet tikai tagad ir nācis klajā ar apgalvojumiem, ka pats vedis naudu.

Apgalvojumi par Kadafi finansējumu Sarkozī vēlēšanu kampaņai pirmoreiz atskanēja 2011.gada martā, kad toreizējais Francijas prezidents Sarkozī aģitēja par NATO vadīto militāro intervenci, kas palīdzēja gāzt Kadafi.

«Sarkozī vispirms jāatdod atpakaļ nauda, kuru viņš saņēma no Lībijas savas vēlēšanu kampaņas finansēšanai,» toreiz pieprasīja Kadafi dēls Seifelislāms, kurš tagad ir ieslodzīts cietumā Lībijā.

2012.gadā, kad Sarkozī neveiksmīgi kandidēja uz otru prezidentūras termiņu, «Mediapart» publicēja bijušā Lībijas izlūkdienesta vadītāja Musas Kusas parakstītu dokumentu, kurā minēta vienošanās par 50 miljonu eiro lielu atbalstu no Tripoles. Sarkozī apgalvoja, ka šis dokuments ir viltojums.

Takiedīna videointervija nākusi klajā piecas dienas pirms tam, kad notiks pirmā kārta priekšvēlēšanās Francijas labējo spēku kandidāta izvirzīšanai prezidenta vēlēšanām. Viens no Sarkozī sāncenšiem šajās priekšvēlēšanās ir ekspremjers Alēns Žipē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu