VKPAI veiks pazemes apbedījumu skenēšanu Senču ielas apkārtnē, lai precizētu Lielo kapu robežas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) decembra laikā veiks Lielo kapu zemes skenēšanu Senču ielas tuvumā, lai noskaidrotu, kur ir apbedījumi, un precizētu pieminekļa robežas.

Diskusijā «Lielo kapu sakoptība, īpašumtiesības un plānotā Skanstes tramvaja līnija» VKPAI vadītājs Juris Dambis pastāstīja, ka patlaban inspekcija ir pasūtījusi detalizētu izpēti Senču ielas apkārtnei, lai noskenētu, kur zem zemes atrodas apbedījumi. Darbi tiks veikti decembra laikā, un pēc tam tiks precizētas Lielo kapu kā kultūras pieminekļa robežas, kuras nedrīkstēs pārkāpt, būvējot Skanstes tramvaja līniju.

VKPAI šādu zemes skenēšanu ir pasūtījusi, jo nav saņēmusi informāciju par Skanstes tramvaja līnijas projektu un vēlas izpētīt, kādās robežās tā drīkst tikt būvēta.

Runājot par kapu šībrīža stāvokli, Dambis pastāstīja, ka Lielo kapu kopšana būtu pašvaldības uzdevums, jo pēc būtības teritorija ir publiskā ārtelpa, par kuras sakopšanu pēc likuma atbildība jāuzņemas pašvaldībai.

Viņš norādīja, ka Rīgas dome sakopšanas darbos apgāza pieminekli, kas ir «kliedzošs gadījums» sakopšanas darbos. Turklāt ir redzams, ka tā nebija tikai neuzmanība, pieskaroties piemineklim, bet gan nekvalitatīva darbu veikšana. Dambis uzsvēra, ka pašvaldības organizētie sakopšanas darbi norāda uz nepilnvērtīgu darbu organizāciju.

Dambis pauda neizpratni, kāpēc Brāļu kapos visi teritorijas kopēji saprot, kur drīkst braukt ar traktoru, bet Lielajos kapos tas sagādā lielas problēmas.

Viņš uzsvēra, ka institūcija, kas ir vainīga pie pieminekļa nogāšanas, noteikti ir jāsoda. Viņš norādīja, ka vainīgs nav cilvēks, kurš bija pie stūres traktoram, bet gan institūcija, kas bija atbildīga par darbu organizēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu