Direktore: Cirka ēkai jāpaliek par vietu, kur rāda cirka izrādes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Cirka ēkai, kas ir valsts kultūras piemineklis, arī nākotnē vajadzētu palikt par vietu, kur rāda cirka izrādes, šādu viedokli intervijā paudusi Rīgas cirka direktore, VSIA «Rīgas cirks» valdes locekle Lolita Lipinska.

Viņa atgādina, ka saskaņā ar likumu valsts kultūras piemineklis ir jārestaurē. Ēka Rīgā, Merķeļa ielā 4, ir būvēta cirka vajadzībām, tāpēc tajā ir jārāda cirka izrādes, uzskata Lipinska.

«Rīgas centrā ir ēka ar visām komunikācijām, kas piemērota cirka izrāžu rādīšanai jebkādos klimatiskos apstākļos visa gada garumā un kurā ir telpas dzīvniekiem. Ir ērti atsaukties uz to, ka cirka telpas pašreizējā veidolā, iespējams, neatbilst kādiem Eiropas dzīvnieku labturības noteikumiem, un pielāgot tās citiem kultūras pasākumiem. Te ir mazliet citādi: cirka telpas ir atbilstošas dzīvnieku turēšanai, vienkārši Latvija nav izstrādājusi un sakārtojusi savus dzīvnieku labturības noteikumus, bet tagad, kad izdevās pēc «aizstāvju» spiediena atteikties no dzīvniekiem cirkā, par labturības noteikumiem nevienam vairs galva nesāp,» norāda Lipinska.

Viņa gan uzsver, ka lieliskās akustikas dēļ cirka ēkā var rīkot gandrīz jebkādus pasākumus, tai skaitā arī koncertus. «Paralēli cirka izrādēm pēdējos 25 gados te ir notikuši ļoti reprezentatīvi pasākumi - starptautiski festivāli, piemēram, kinofestivāla «Arsenāls» noslēguma ceremonija, labi pārdotas muzikālā teātra izrādes. Cirka ēkā tika rādīts pirmais kino seanss Latvijā. Mārtiņš Brauns te ir rādījis savu «Eiridīki«. 20 gadu garumā te ir notikuši konkursa «Superpuika» fināli, jo visu telpu 12 metru augstumā var piekarināt ar dažādām atrakcijām. Te savā laikā ir dziedājis arī Ernesta Vīgnera koris,» stāsta cirka direktore.

Viņa norāda, ka cirka ēka un zeme ir ierakstīta zemesgrāmatā uz valsts vārda Kultūras ministrijas personā. «Tas ir gandrīz 4000 kvadrātmetrus plašs īpašums, kuram ir milzīga vērtība. Patlaban Rīgas cirka ēkā nekas nenotiek,» stāsta Lipinska, atgādinot, ka ar Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) lēmumu ēka apmeklētājiem ir slēgta kopš šā gada 11.februāra.

«Cirka mājai nebūs sabrukt, bet, vai Latvijā cirks vēl kādam vispār būs vajadzīgs, valdība savu vārdu teiks pēc ēkas tehniskā stāvokļa noskaidrošanas,» norāda cirka vadītāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu