Aptauja: Ar šā gada valsts budžeta izlietojumu nav apmierināti 57% iedzīvotāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Vairāk nekā puse jeb 57% Latvijas iedzīvotāju ir neapmierināti ar valsts budžeta izlietojumu 2016.gadā, liecina jaunākā «Baltic International Bank Latvijas barometra» aptauja.

Aptaujā iedzīvotājiem tika vaicāts, kā viņi vērtē Latvijas valsts budžeta līdzekļu izlietojumu 2016.gadā. No izvaicātajiem 13% atzina, ka ir ļoti neapmierināti, un 44% norādīja, ka ir neapmierināti ar budžeta līdzekļu izlietojumu. Ļoti apmierināti ar budžeta līdzekļu izmantojumu bija 0,3% aptaujāto, bet drīzāk apmierināti - 14%. Savukārt 29% izvaicāto bija grūti formulēt savu viedokli šajā jautājumā.

Aptauja atklāj, ka Latvijas iedzīvotājiem izveidojies visai neprecīzs priekšstats par to, kur tiek tērēta valsts budžeta nauda, proti, 36% uzskata, ka visvairāk tiek izlietots aizsardzībai, kamēr sociālo aizsardzību un veselības aprūpi kā lielākās izmaksu pozīcijas minējuši vien attiecīgi 9% un 8% aptaujāto.

Sabiedriskās politikas centra «Providus» pētnieks Valts Kalniņš secina, ka Latvijas iedzīvotāju zināšanas par valsts budžetu ir vājas. 36% iedzīvotāju uzskata, ka visvairāk budžeta līdzekļu tiek iztērēts aizsardzībai, kamēr Finanšu ministrijas publicētie dati rāda, ka aizsardzības finansējums (4,6% no kopējā budžeta) krietni atpaliek no tādām jomām kā veselība un izglītība, nerunājot par trešdaļu naudas saņēmušo sociālo aizsardzību.

«Tā kā sociālo aizsardzību tikai 9% aptaujāto nosaukuši par jomu, kurai visvairāk tērē budžetu, var teikt, ka tāds arī ir to iedzīvotāju īpatsvars, kuriem ir reālistisks priekšstats par budžeta izdevumiem. Tas varētu būt neglaimojošs secinājums Finanšu ministrijas sabiedrisko attiecību veidotājiem, taču citādi kalpo vien par atgādinājumu, cik ļoti sabiedrības uzskati par īstenību atspoguļo konkrētā brīža mediju ziņu plūsmu un personīgās izjūtas. Pēdējā laikā daudz rakstīts par aizsardzības budžeta palielinājumu, savukārt sociālā ziņā daudzi izsenis jutušies mazaizsargāti, un tam atbilstošas ir atbildes aptaujā,» skaidro Kalniņš.

Iedzīvotāju aptauja veikta septembrī. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās, tika aptaujāti 1002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

«Baltic International Bank Latvijas barometrs» ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises. Jaunākā pētījuma mainīgajā daļā šomēnes tika noskaidroti iedzīvotāju viedokļi par Latvijas valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, budžeta ieņēmumiem, tā deficītu un 2017.gada budžeta plāniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu