Junkers izmeklē Barrozu darbu «Goldman Sachs»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers sācis izmeklēšanu par iepriekšējā EK prezidenta Žozē Manuela Barrozu darbu ASV bankā «Goldman Sachs», lai noskaidrotu, vai tādējādi nav pārkāptas Eiropas Savienības (ES) ētikas vadlīnijas.

«Goldman Sachs» nolīga Junkera priekšteci par Londonā bāzētā «Goldman Sachs International» - bankas lielākā meitasuzņēmuma - prezidentu bez izpildvaras funkcijām. Barrozu ieņem padomnieka amatu «Brexit» seku jautājumā.

Junkers paziņoja, ka Barrozu turpmāk EK tiks uzlūkots vairāk kā lobētājs, ne kā bijušais EK prezidents.

Junkers atklāja, ka viņa komanda nosūtīs Barrozu vēstuli, kurā lūgs paskaidrot savus jaunos pienākumus un līguma nosacījumus, kurus lūgs izvērtēt EK Ētikas komitejai.

Izvērtēt Barrozu lēmuma atbilstību ES līgumu ētiskajām vadlīnijām Junkeru lūdza Eiropas ombude Emīlija O’Reilija.

Barrozu lēmums pieņemt darbu «Goldman Sachs» izpelnījās pretrunīgus vērtējumus, tostarp skaļu kritiku.

Francijas prezidents Fransuā Olands to nodēvēja par «morāli nepieņemamu».

Barrozu bija Portugāles premjerministrs no 2002. līdz 2004. gadam, bet pēc tam kļuva par EK prezidentu. Šo amatu viņš pameta 2014.gadā.

EK regulas nosaka, ka komisāri paliek atbildīgi EK priekšā 18 mēnešus pēc sava amata termiņa beigām, un Barrozu šis laika posms jau ir pagājis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu