Lielo kapu aizstāvji Rīgas domei pārmet mēģinājumus «saduļķot ūdeni»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas dome (RD) mēģina saduļķot ūdeni un nāk klajā ar samudžinātiem skaidrojumiem Lielo kapu tramvaja līnijas būvniecības jautājumā, portālam TVNET sacīja viens no brīvprātīgo kustības «Lielo kapu draugi» pārstāvjiem Andris Gobiņš.

Gobiņš pieļāva, ka RD nav mainījusi sākotnējo plāno par tramvaja līnijas izbūvēšanu Lielo kapu teritorijā, neraugoties uz pašvaldības skaidrojumiem. «Man ir aizdomas - neesmu guvis ne apstiprinājumu, ne atspēkojumu šīm aizdomām - nevis plāns ir mainīts, bet retorika. Rīgas dome mēģina brutāli saduļķot ūdeni. Nevar skaidri pateikt, ka līnija pār kapiem neies,» teica Gobiņš.

Viņš uzsvēra, ka, skatoties pieejamo sarkano līniju karti, ir skaidrs, ka plānotā tramvaja līnija iet šķērsām caur Lielajiem kapiem. «Formulējums «ielas sarkanā līnija» ir tāds, kas vienu otru cilvēku var apmuļķot. Ja patiešām plāns būtu [tramvaja līniju] nebūvēt pāri kapiem vai pašreizējā to teritorijā, tad dome to varētu skaidri pateikt. Nav nekādu iemeslu slēpties aiz šiem plīvurainajiem formulējumiem,» uzsvēra biedrības pārstāvis.

Iepriekš RD aģentūrai LETA skaidroja, ka, izbūvējot tramvaja līniju Senču ielā, neviens neplāno pārrakt Lielos kapus un «kauli pa gaisu neies». RD pārstāvis Uģis Vidauskis norādīja, ka projekts vēl nav tehniski pabeigts, bet kaut kādai panikai nav nekāda iemesla. «Runa ir par to, ka tramvajs ies jau pa esošu ielu - nekādi kapi, nekādi kauli pa gaisu neies. Tramvajs ies jau pa esošo ielu sarkanajās līnijās,» skaidroja Vidauskis.

Savukārt Gobiņš vērsa uzmanību uz to, ka sarkanās līnijas var ļoti ātri mainīt. Arī šobrīd, ja plānojums paredz desmit metrus no ielas veikt apbūvi, tad ir daudz potenciālo risku. «Tur var ierīkot arī pieturu, kur tirgot biļetes un desiņas. Biļešu pārdevējām [biļešu tirdzniecība] nav liels bizness, tādēļ viņām jāļauj kapos uzbūvēt savu kioskiņu,» teica Gobiņš.

Runājot par RD skaidrojumu, ka tramvaja līnijas būvniecības laikā «kauli pa gaisu neies», Gobiņš pauda, ka tas nav būtiskākais. «Vai kauls ies pa gaisu vai neies, kurā brīdī buldozers tur brauks, vai smuki sašņorēs kaulus kastītē, ar lentītēm apsies, katru akmentiņu apmīļos un ar slotiņām smuki pārbīdīs Krišjānim Baronam, vai blakus esošajam Georgam Armitstedam uzliks, to protams definēs kaut kad vēlāk,» tā biedrības pārstāvis.

Gobiņš pauda, ka pašreizējie RD formulējumi ir vairāk nekā samudžināti. «Ja viņi patiešām negrib kapus apbūvēt, tad nekas jau viņam to neliedz skaidri pateikt. Šobrīd viņi ir izvēlējušies tādu samudžinātu valodu, mēģinot apmuļķot cilvēkus. Tas drīzāk palielina skepsi un šaubas, nevis to samazina,» stāstīja kustības «Lielo kapu draugi» pārstāvis.

No tā Gobiņš secinājis, ka RD īsteno nemākulīgu komunikāciju un izmanto pārprotamus terminus. «Tikpat labi tas var nozīmēt, ka uzskata sabiedrību par muļķiem, ka var iežūžināt sabiedrību ar skaistiem teikumiem par sarkanajām līnijām un par to, ka kauli neies pa gaisu,» sacīja Gobiņš.

TVNET jau ziņoja, ka cauri kapiem, kur atdusas Latvijas lielie dižgari un valsts pamatlicēji, Rīgas dome iecerējusi izbūvēt jaunu tramvaja līniju, vēsta sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Domē šāds projekts jau atbalstīts, un tas paredz attīstīt Skanstes rajonu kā jaunu dzīvojamo masīvu, tāpēc nepieciešamas sliedes arī caur kapiem un gar kapličām.

Paredzēts, ka jaunā tramvaja līnija sāksies pie Krišjāņa Barona un Pērnavas ielas krustojuma un tālāk, virzienā uz ziemeļiem, sasniegs Skanstes ielu, daļu maršruta būvējot cauri kapiem.

Skanstes jauno tramvaja līniju Rīgā plānots izbūvēt pa Lielajos kapos jau esošu ielu, skaidroja Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmuma «Rīgas satiksme» preses sekretārs Viktors Zaķis. Viņš norādīja, ka Rīgas dome neplāno izbūvēt tramvaja līniju cauri Lielajiem kapiem. Tā tiks izbūvēta pa Skanstes ielu, savienojot to ar ostu.

«Viena no ielām, pa kuru ies tramvaja līnija, ir Senču iela, kura iet cauri kapiem, tomēr tā vēl ir tikai vīzija, kura ir pieteikta Kohēzijas fonda (KF) finansējumam,» skaidroja Zaķis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu