Francijas bijušo budžeta ministru tiesā par nodokļu krāpniecību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

Bijušais Francijas budžeta ministrs Žeroms Kaizaks pirmdien stājies tiesas priekšā par miljoniem eiro nobēdzināšanu ārzonā, šādi izvairoties no nodokļu maksāšanas Francijā.

64 gadus vecais Kaizaks, kurš savulaik tika uzskatīts pa vienu no daudzsološākajiem Sociālistu partijas politiķiem, apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļiem un naudas atmazgāšanu, un neprecīzas informācijas uzrādīšanu, deklarējot savus īpašumus, stājoties ministra amatā 2012.gadā.

Kaizakam un viņa bijušajai sievai Patrisijai Menārai, ar kuru viņš kopā vadīja ienesīgu matu pārstādīšanas klīniku, draud katram līdz pat septiņiem gadiem ilgs cietumsods un miljonu eiro liela sodanauda, ja viņi tiks atzīti par vainīgiem izvirzītajās apsūdzībās.

Apsūdzības izvirzītas arī viņu padomniekam un juristam. Tiesas prāva sākta arī pret Ženēvas banku «Reyl», kas 2009.gadā esot palīdzējusi Kaizakam pārskaitīt naudu uz Singapūru, lai izvairītos no Francijas nodokļu iestādēm.

Kaizaks šādi darbojies no 1992.gada līdz 2013.gadam.

Sabiedrība par to uzzināja 2012.gada decembrī, kad par to pavēstīja ziņu vietne «Mediapart».

Kaizaks sākotnēji centās noklusināt skandālu, apsūdzot «Mediapart» apmelošanā.

Kaizaka skandāls bija pirmais no vairākiem, kas aptraipījuši Francijas prezidenta sociālista Fransuā Olanda administrāciju. Olands bija apsolījis no korupcijas brīvu valdību pēc tam, kad viņš 2012.gada maijā nomainīja prezidenta amatā Nikolā Sarkozī, pret kuru bija sāktas vairākas izmeklēšanas par korupciju.

Reaģējot uz Kaizaka skandālu, Olands lika ministriem atklāt savu bagātību apmērus. Līdz šim Francijā amatpersonu bagātība tika uzskatīta par privātu lietu un reti tika publiski apspriesta.

Kaizaka tiesas prāva ilgs līdz 13.septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu