BBC: latvietes ir pasaulē garākās sievietes!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Pēdējie pētījumi, kas publicēti žurnālā «eLife», atklāj, kuras nacionalitātes ar garu augumu var dižoties visvairāk. Izrādās, ka pasaulē garāko sieviešu pirmo vietu ieņem Latvijas daiļavas, bet stiprā dzimuma garākā auguma īpašnieki dzīvo Holandē!

Mūsdienu holandiešu vidējais augums ir 1,83 m, bet latvietes slaidums stiepjas līdz 1,70 m. Pētīts ticis 187 valstīs kopš 1914. gada datiem.

Īsākie pasaules vīrieši reģistrēti Austrumtimorā (1,60 m), bet sievietes - Gvatemalā (1,50 m).

Pētījumā redzams, kuras nacionalitātes kopš 1914. gada ir kļuvušas augumā garākas: tie ir irāņi (+16 cm) un Dienvidkorejas sievietes (+20 cm).

Pētījuma vadošais zinātnieks Mahids Ezati BBC rezultātus skaidro: «1/3 no šiem datiem ir izskaidrojami ar iedzimtību. Tomēr simts gadi ir pārāk īss laiks, lai gēni mainītos tik acīmredzami - kā tas ir dažām tautībām... Protams, laba veselības aprūpe un veselīgs uzturs ir vadošie dzinējspēki. Tāpat arī topošās māmiņas veselība un uzturs spēlē lielu lomu, kāds piedzims paaudzes turpinātājs.»

Valstis, kurās dzīvo garākie vīrieši pasaulē 2014:

  1. Nīderlande
  2. Beļģija
  3. Igaunija
  4. Latvija
  5. Dānija
  6. Bosnija un Hercegovina
  7. Horvātija
  8. Serbija
  9. Islande
  10. Čehija

Valstis, kurās dzīvo garākās sievietes pasaulē 2014:

  1. Latvija
  2. Nīderlande
  3. Igaunija
  4. Čehija
  5. Serbija
  6. Slovākija
  7. Dānija
  8. Lietuva
  9. Baltkrievija
  10. Ukraina

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu