Eirozonas finanšu ministri vērtē «Brexit» sekas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eirozonas finanšu ministri pirmdien vērtēja Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) sekas, brīdinot, ka šī valsts var kļūt par Mazo Britāniju. Pirmajās sarunās pēc 23.jūnijā notikušā referenduma ministri no 19 eirozonas valstīm aicināja uz strauju rīcību.

Austrijas finanšu ministrs Hanss Jergs Šellings izteica prieku, ka par nākamo Lielbritānijas premjerministri, domājams, kļūs pašreizējā iekšlietu ministre Terēza Meja, tomēr arī aicināja britus «izlemt ātri» par to, vai rīkot jaunas parlamenta vēlēšanas, lai mazinātu neskaidrību finanšu tirgos.

«Es domāju, ka būs «Brexit» vieglā formā, tādēļ Skotija nepametīs [ES], iespējams, Ziemeļīrija paliks savienībā, un, iespējams, Lielbritānija kļūs par Mazo Britāniju,» ministrs norādīja reportieriem.

Eirogrupas vadītājs Jerūns Deiselblūms, kurš ir arī Nīderlandes finanšu ministrs, arī izteica aicinājumu uz strauju rīcību.

«Jo ātrāk mēs tiksim skaidrībā ar šo - ļaujiet man izteikties diplomātiski - problemātisko situāciju, jo labāk,» viņš pavēstīja reportieriem.

«Mēs ceram strādāt ar ikvienu, kurš iznāks no šī demokrātiskā procesa, un mums vajadzēs risinājumus «Brexit», kas rada ļoti daudz problēmu, īpaši Lielbritānijai, bet arī Eiropai,» uzsvēra Deiselblūms.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons paziņojis, ka oficiāls izstāšanās process no ES jāsāk viņa pēctecim valdības vadītāja amatā.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas enerģētikas valsts ministre Andrea Ledsema pirmdien izstājusies no cīņas par Lielbritānijas valdošās Konservatīvās partijas līdera un valsts premjerministra amatu, atstājot Meju kā vienīgo kandidāti.

Aizejošais Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons pirmdien paziņoja, ka Lielbritānijai jauns premjerministrs būs līdz trešdienas vakaram.

Finanšu tirgi pasaulē kopš Lielbritānijas referenduma ir piedzīvojuši nestabilitāti, un britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru ir sasniegusi 31 gada laikā zemāko līmeni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu