LPCS: Latvijā būtiski kritušās cenas puscietajiem sieriem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijā būtiski kritušās cenas puscietajiem sieriem, savukārt citiem piena produktiem cenu kritums nav tik izteikts, atzina Latvijas Piensaimnieku centrālā savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Viņš pastāstīja, ka ražotājie ir spiesti pazemināt cenas puscietajiem sieriem un realizēt tos ārpusē, konkurējot ar citiem spēcīgākiem ražotājiem. «Mēs esam švakie un mazie un nekad nebūsim vienādā konkurētspējas līmenī ar lielajiem uzņēmumiem Lietuvā, Polijā un tālākā Eiropas centrā. Līdz ar to mums ir jāpiemērojas tiem noteikumiem,» atzina Šolks.

LPCS vadītājs piebilda, ka pēc statistikas datiem Latvijā katru gadu siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju nedaudz palielinās, taču tas neglābj situāciju. «Dinamika, protams, ir vāji pozitīva, bet tas neglābs nozari, jo kopumā Latvijā iedzīvotāju skaits samazinās,» atzina Šolks.

Viņš arī piebilda, ka atsevišķos tirdzniecības tīklos, neraugoties uz aicinājumiem atbalstīt vietējos ražotājus, ārzemju izcelsmes piena produktu klāsts ir ievērojami liels. «Nevaram prasīt, lai pilnīgi nebūtu importa produktu. Taču tuvu tam, ka praktiski viss piena produktu klāsts ir vietējas izcelsmes, ir tajos pašos tirdzniecības tīklos Lietuvā un Igaunijā,» sacīja Šolks, piebilstot, ka ilgtermiņā tirgotāji no šādas politikas neiegūst, jo pircēji ir vietējie iedzīvotāji un, ja iedzīvotāju labklājības līmenis ir zemāks, iepirkumu grozs ir mazāks.

LPCS apvieno 13 piena pārstrādes uzņēmumus un piecus sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu