Piparkūkas ar mežrozīšu sīrupu

FOTO: Armands Meirāns, Četras sezonas

Kādreiz omīte itin bieži uz svētkiem gatavojusi piparkūkas no pašu sarūpētas mīklas, bet šodien ir grūti atrast kvalitatīvu mežrozīšu sīrupu, kas ir neatņemama mīklas sastāvdaļa, tāpēc piparkūkas top retāk. Šo recepti Vaira iemācījusies no kādas senas un uzticamas pavārgrāmatas. Vaicāta, kāpēc piparkūku mīklu ieteicams gatavot pat mēnesi pirms svētkiem, viņa atbild, ka tas jādara tāpēc, lai garšvielas kārtīgi savilktos un piešķirtu mīklai to īpašo garšu.

Nepieciešams

  • 400 g mežrozīšu sīrupa
  • 250 g sviesta
  • 200 g cukura
  • 600 g kviešu miltu
  • 10 krustnagliņas, saberztas
  • 1 tējk. kanēļa
  • 1 tējk. rīvēta muskatrieksta
  • 1 tējk. ingvera pulvera
  • 1 tējk. malta koriandra
  • 5 melnie graudu pipari, saberzti
  • 2 olas
  • 1 tējk. cepamā pulvera

pārsmērēšanai

1 ola, sakulta

Pagatavošana

Katliņā ielej mežrozīšu sīrupu, pievieno sviestu un cukuru un uzvāri. Iekul pusi miltu un noņem no uguns. Pievieno garšvielas un kul tik ilgi, līdz mīkla atlec no katla malām. Pievieno olas, cepamo pulveri, atlikušos miltus un samīci viendabīgā masā. Liec mīklu atpūsties*.

Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izrullē mīklu plānā kārtā, izspied mīļākās formiņas un liec piparkūkas uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Pārsmērē ar sakultu olu un liec krāsnī cepties uz aptuveni 20‒25 minūtēm, līdz piparkūkas kļuvušas zeltaini brūnas**. Tā pagatavo visu mīklu.

Kad piparkūkas ir atdzisušas, vari dekorēt tās ar glazūru, kas pagatavota, saputojot olu baltumu ar pūdercukuru.

* Vislabāk mīklu atstāt ledusskapī uz pāris nedēļām, bet var cept piparkūkas arī pāris dienas pēc mīklas gatavošanas.

** Cepšanas ilgums var atšķirties – tas atkarīgs no cepeškrāsns, tāpēc piparkūkas jāpieskata, lai tās neapdeg.

Uz augšu