Latvijas delegācija piedalīsies Kosmosa padomē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Valdība otrdien apstiprināja Latvijas delegācijas dalību neformālajā Kosmosa padomē, kas notiks Hāgā 30.maijā, novērojām Ministru kabinetā (MK).

Padomē piedalīsies Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) dalībvalstu par kosmosa politikas atbildīgie ministri un tās mērķis ir nodrošināt ES, EKA un tās dalībvalstu īstenotās kosmosa politikas saskaņotību, kā arī turpināt diskusijas par lomu un atbildību sadalījumu attiecībā uz kosmosa politiku Eiropā, lai nonāktu pie vienotas izpratnes par šiem jautājumiem.

Eiropas Komisijas (EK) programma paredz līdz 2016.gada rudenim izstrādāt Eiropas Kosmosa stratēģiju, kurā tiks noteikta ES darbību koordinācija kosmosa jomā, tajā skaitā izstrādājot arī konkrētu pasākumu plānu, kas ļautu mērķtiecīgi attīstīt tālāk ES kosmosa programmas saskaņotību ar nozaru politiku, lai sniegtu labumu ekonomikai, valsts un publiskajam sektoram un sabiedrībai.

ES un EKA ir uzsākušas konsultāciju procesu ar dalībvalstīm un citām iesaistītajām pusēm, lai apkopotu viedokļus un skatījumu par Eiropas Kosmosa stratēģijas saturisko ietvaru.

Šobrīd kosmosa tehnoloģiju attīstībā iezīmējusies tendence koncentrēties uz pieprasījumu virzītām tehnoloģiju darbībām, liekot lielāku uzsvaru uz kosmosa aktivitātēm, kas sniedz potenciālu ieguldījumu, tādā veidā risinot tādus sabiedrības izaicinājumus kā globālā sasilšana, vides jautājumi, zemkopība, ūdens pārvaldība, komunikācijas, drošība, dabas katastrofu novēršana un seku likvidēšana un veselības drošības jautājumi, norādījusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Aizvien vairāk privātās kompānijas iesaistās piekļuvei kosmosam, izstrādājot nesējraķetes, telekomunikāciju satelītus un lielas satelītsistēmas.

Neformālajā Kosmosa padomē diskusijās apspriedīs četru jautājumu bloks par Eiropas kosmosa stratēģijas attīstību - plānu par vienotas Eiropas kosmosa stratēģijas izveidošanu, Eiropas Kosmosa stratēģijas prioritāros mērķus, stratēģijas aktivitāšu formulēšanu, kuras palielinātu kosmosā balstīto risinājumu izmantošanu dažādos sektoros, piemēram, lauksaimniecības, pārtikas, klimata pārmaiņu, aizsardzības, enerģētikas, humānās palīdzības, drošības un transporta sfērās, kā arī pārspriedīs lomu sadalījumu starp EK, EKA un citām organizācijām kosmosa programmu attīstībā un īstenošanā.

Latvija neformālajā kosmosa padomē atbalstīs saskaņotas Eiropas Kosmosa stratēģijas izstrādi, kas ir būtisks solis, lai kopējie ES, EKA un to dalībvalstu pūliņi, attīstot kosmosa programmas un sistēmas, kļūtu par savstarpēji papildinošu sastāvdaļu, informē ministrija.

Latvijas delegāciju neformālajā Kosmosa padomē vadīs IZM Politikas iniciatīvas un attīstības departamenta direktore Gunta Arāja un delegācijas sastāvā būs IZM nozares padomniece zinātnes un kosmosa jautājumos Lauma Sīka un IZM biroja vadītājs Andis Geižāns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu