«Enefit»: Elektrības tirgus regulējumā mājsaimniecībām ir fundamentālas problēmas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Brīvā elektroenerģijas tirgus regulējumā mājsaimniecību segmentā ir fundamentālas problēmas, intervijā aģentūrai BNS pauda Igaunijas energokompānijas «Eesti Energia» meitasuzņēmuma Latvijā «Enefit» valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

«Ir pagājis pusotrs gads, kopš mājsaimniecībām ir iespēja izvēlēties elektroenerģijas tirgotāju, un mēs redzam, ka šajā laikā

tirgotāju ir izvēlējušās mainīt 1,5% mājsaimniecību.

Manuprāt, tas norāda uz to, ka mājsaimniecību tirgus regulējumā ir fundamentālas problēmas un tas ir jāpilnveido,» sacīja Bethers.

Viņa ieskatā Ekonomikas ministrija agrāk vai vēlāk pie šī jautājuma pievērsīsies, taču patlaban ir citas prioritātēs - gāzes tirgus regulējums un elektroenerģijas obligātā iepirkuma sistēmas uzlabojumi.

Pašreizējā tirgus regulējumā «Enefit» negrasās elektroenerģiju sākt piedāvāt arī mājsaimniecībām.

«Nekas jau nav mainījies. Šis tirgus segments ir ļoti pasīvs. To mēs prognozējām jau mājsaimniecību tirgus atvēršanas brīdī. Vienlaikus tirgus atvēršanas brīdī tam bija pievērsta arī lielāka sabiedrības uzmanība, kuras pašlaik vairs nav. Tādēļ,

ja tagad mājsaimniecības tirgū ienāktu jauns spēlētājs, būtu vajadzīgas jau daudz lielākas investīcijas, lai pievērstu sabiedrības uzmanību

un iepazīstinātu ar savu piedāvājumu. Tādēļ, ja nekas nemainīsies, tad mēs esam vēl tālāk no ienākšanas mājsaimniecību tirgū nekā bijām tā atvēršanas brīdī,» skaidroja «Enefit» vadītājs.

Pēc viņa teiktā,

mājsaimniecībām ir jābūt ieinteresētām, lai tirgus funkcionētu pilnvērtīgi.

«Viena lieta ir cena, un te mēs varam runāt par maksājuma samazinājumu līdz 10 eiro gada griezumā. Bet

papildus tam ir dažādi pakalpojumi, ko elektroenerģijas tirgotāji aktīvas konkurences apstākļos būtu ieinteresēti attīstīt.

To mēs ļoti labi redzam mobilo sakaru tirgū, jo blakus operatora pakalpojumiem tiek attīstīta gan telefonu tirdzniecība, gan satura piedāvājumi. Elektroenerģijas tirgū vienkāršākie piemēri ir saistīti ar to, ka

tirgotājs var palīdzēt finansēt dažādu iekārtu – piemēram, saules bateriju paneļu – iegādi un uzstādīšanu.

Tāpat varētu attīstīt dažādus elektrības izmantošanas pārvaldības instrumentus.

Piemēram, elektroenerģijas patēriņu var vadīt attālināti vai palaist veļas mašīnu tad, kad biržas cena ir viszemākā.

Tādēļ varbūt kāds domā, ka 10 eiro gadā nav tik būtiski, bet ar šo aktīvāko konkurenci ir saistīta arī pakalpojumu joma. Tā neattīstīsies, ja nebūs aktīvs tirgus,» klāstīja Bethers.

«Enefit» aizsūtījis Ekonomikas ministrijai sarakstu ar ieteikumiem, kā pilnveidot tirgus regulējumu. «Tādēļ pirms sākt publiskas diskusijas labprāt sagaidītu ministrijas viedokli. Tomēr

pamatā problēma ir saistīta ar to, ka tagadējais regulējums mājsaimniecībām ļauj būt ārkārtīgi pasīvām.

Piemēram, ir iespējamas līguma attiecības bez līguma slēgšanas. Ir izlīdzinātais maksājums, kurš klientam vienmēr nozīmē to, ka ir nobīde starp faktisko un apmaksāto patēriņu. Ja šāds klients izvēlas mainīt tirgotāju, tad vienmēr ir vai nu pārmaksātā summa vai arī ir pēkšņi jāpiemaksā,» pauda «Enefit» vadītājs, piebilstot, ka tāpat tirgotājam faktiski ir jāadministrē elektroenerģijas sadales sistēmas operatora «Sadales tīkls» jautājumi.

«Mēs jau no sākuma teicām, ka šis centriskais modelis, kurš ļoti daudz funkciju uzliek tirgotājam, jau sākotnēji noslapē tirgu, jo tirgotājam, kurš pat nav sācis strādāt, uzliek ļoti daudz investīciju. No sākuma ir jāattīsta tirgus, jāļauj attīstīties tirgotājiem, un tad varam pāriet uz modeli, kur mājsaimniecības liekam apkalpot kādā konkrētā veidā. Mēs savukārt esam sākuši no otra gala, no sākuma uzliekot ļoti augstus standartus. Rezultāts ir tāds, ka nav daudz uzņēmumu, kuri uz šādiem noteikumiem ir gatavi nākt un iesaistīties,» atzina Bethers.

«Enefit» ir elektroenerģijas pārdevējs Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū. Uzņēmums pieder Igaunijas energokompānijai «Eesti Energia».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu