Lielbritānijas prese atbalsta nepieciešamību palīdzēt Īrijai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas prese otrdien negribīgi pieņēma nepieciešamību valdībai piešķirt aizdevumu Īrijai, neskatoties uz to, ka tikai nesen pati Londona veica radikālus pasākumus valsts budžeta deficīta samazināšanai.

Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns pirmdien paziņoja, ka Londona apsver iespēju starptautiskas finansiālas palīdzības ietvaros Īrijai piešķirt aizdevumu aptuveni septiņu miljardu sterliņu mārciņu (5,7 miljardu latu) apmērā.

"Finanšu ministram ir taisnība," otrdien vēstī laikraksta "The Times" galvenais raksts. "Lielbritānijai ir jāatbalsta Īrija tās nelaimēs, jo Īrijas krīzes saasināšanās varētu kaitēt arī Lielbritānijai."

"Tas nenozīmē, ka Īrijas finanšu krīzē vainojama Lielbritānija," piebilst laikraksts. "Tie drīzāk ir Īrijas pieņemtie lēmumi, kuri bijuši nepareizi un radījuši postu."

Priekšlikums piešķirt aizdevumu Īrijai izskanējis tikai mēnesi pēc tam, kad Osborns prezentēja bargākos valsts izdevumu samazinājumus pēdējo gadu desmitu laikā, samazinot budžetu par aptuveni piektdaļu un nesaudzējot arī labklājības sistēmu.

Laikraksts "Guardian", kas parasti pauž kritiku Osborna vadītajai konservatīvo partijai, visumā aizdevuma piešķiršanu Īrijai atbalstīja, taču apšaubīja to, kā koalīcijas valdība to var atļauties.

"Lielbritānijas valdība pieņēma pareizu lēmumu šajā nedēļas nogalē, paužot gatavību cītīgi strādāt," vēsta laikraksta redaktora sleja. "Sabiedrība jautās, kā Osborna kungs var atrast līdz pat desmit miljardiem mārciņu Īrijas vēlētājiem, kad tik daudz atņem britu vēlētājiem. Leiboristi jautās, kāpēc koalīcija ir gatava stimulēt Īrijas ekonomiku, bet ne Lielbritānijas tautsaimniecību."

Tajā pašā laikā eiroskeptiskie izdevumi "Sun", "Daily Mail" un "The Telegraph" pauduši krietni nosodošākus uzskatus.

"Lielbritānija maksā par eiro neveiksmēm," raksta "Telegraph" redaktors, piebilstot: "Mēs turpinām to ignorēt un piešķirt vērienīgas summas, taču vai tas tā arī beigsies?"

Savukārt laikraksta "Mail" pirmajā lapā lasāms virsraksts "Kurš mums būs jāglābj nākamais?". Turklāt izdevuma redaktora slejā tiek jautāts, vai Lielbritānijai nebija "pietiekami pašai savu problēmu, lai glābtu mūsu izšķērdīgos kaimiņus"?

Kā ziņots, Īrijas valdība svētdien panāca vienošanos ar Eiropas Savienību un Starptautisko Valūtas fondu, kas valstij varētu piešķirt aizdevumu līdz pat 90 miljardu eiro (63,2 miljardu latu) apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu