Nopludina Ušakova e-pasta saraksti ar Krievijas vēstniecību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs") izvairīgi atbild uz jautājumiem saistībā ar medijos nopludināto e-pasta saraksti.

Pievienota pēdējā rindkopa

Atskaitās par spiegošanu aizdomās turētam pārstāvim

Ušakovs intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" uz jautājumu, kādēļ atskaitījies Krievijas vēstniecības pārstāvim, kuru 2009.gadā aizturēja aizdomās par spiegošanu, atbildēja, ka sarakstes nopludināšana ir likuma pārkāpums.

"Runa ir par to, ka, ja es nemaldos, tas bija 2008. vai 2009.gads, kad tika rīkota jauniešu konference, to rīkoja viena no jaunatnes organizācijām, kas oficiāli tika atbalstīta arī no Krievijas vēstniecības puses. Tā jauniešu organizācija toreiz rīkoja arī aktivitātes, ko atbalstīja arī ASV vēstniecība, un nekad nevienam nebija ar to problēmu," stāstīja Ušakovs.

Uz atkārtotu jautājumu, kādēļ viņš atskaitās vēstniecībai, Ušakovs atbildēja ar pretjautājumu: "Kam es atskaitos?"

Informē par Valodas likumu

Precizējot, ka saskaņā ar saraksti viņš atskaitās no Latvijas izraidītajam vēstniecības darbiniekam Aleksandram Hapilovam, Ušakovs atkārtoja jau iepriekš teikto, ka jauniešu organizācija toreiz organizēja konferenci, kuru atbalstīja Krievijas vēstniecība. "Man grūti spriest par tām vēstulēm, kas tiek publiskotas atsevišķos portālos," teica Ušakovs.

Savukārt, vaicājot, kādēļ informējis par Valsts valodas likumu un tajā paredzētajiem sodiem par tā neievērošanu, Ušakovs skaidroja, ka jebkurš var aizsūtīt publiski pieejamu likumu. Vēlreiz atkārtojot jautājumu, kādēļ tas tiek sūtīts, Ušakovs noteica: "Konkrētu vēstuli? Es neatceros, vai es sūtīju tādu vēstuli."

Nopludināta sarakste vairāku tūkstošu vēstuļu apmērā

Portāls "pietiek.com" vēsta, ka atsevišķiem medijiem pilnā apmērā vai pa daļām ir nopludināta pašreizējā Ušakova elektroniskā pasta sarakste vairāku tūkstošu vēstuļu apmērā.

Sarakste rāda, ka, visticamākais, tieši aizdomās par spiegošanu aizdomās turētajam Krievijas vēstniecības Rīgā darbiniekam Aleksandram Hapilovam, kurš 2009.gada pavasarī bija spiests pamest Latviju,

Ušakovs sūtījis diezgan nepārprotama satura vēstījumus, kas varētu liecināt arī par Krievijas vēstniecības finansējuma saņemšanu.

Ušakovs vēlējies saņemt Krievijas finansējumu

Tā 2008. gada decembrī Ušakovs uz elektroniskā pasta adresi rusembas@delfi.lv ar norādi "Dlja A.Hapilova" nosūtījis vairākus dokumentus, kuru vidū bijis arī dokuments ar nosaukumu "smeta_konf_mol.doc" (jaunatnes konferences tāme).

No savas Saeimas elektroniskā pasta adreses Ušakovs tā paša 2008.gada novembrī ar līdzīgu norādi nosūtījis trīs dokumentus – "conference.doc", "conference smeta.doc" un "conference otchet.doc" (konferences tāme un konferences atskaite).

Divi no dokumentiem ir konferenču tāmes par attiecīgi 15,7 un 16,3 tūkstošiem eiro, savukārt Ušakova Hapilovam nosūtītajā failā ar nosaukumu "org_Moskow[1]" plaši aprakstīts šīs organizācijas veikums.

Šo dokumentu kopējais saturs liek domāt, ka Ušakovs ir mēģinājis saņemt no Krievijas vēstniecības finansējumu dažādiem ar jaunatnes organizācijas "Nam po puti" pasākumiem.

"Lursoft" datu bāze, Ušakovs kopš šīs organizācijas ar latvisko nosaukumu "Mums pa ceļam" dibināšanas 2007.gadā ir tās valdes loceklis. Oficiāli biedrība 2009.gadā ziedojumos saņēmusi tikai 135 latu.

Vēršas ģenerālprokuratūrā

Portāls "kompromat.lv" ir vērsies Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu izvērtēts, vai šī sarakste neliecina par Ušakova nelikumīgu darbību. Kopumā portāla rīcībā nonācis "tūkstošiem e-pastu", un tajos esot arī informācija par "Saskaņas centra" reklāmas kampaņām un par to, kurš un par kādiem līdzekļiem tos rīkojis, kā arī cita informācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu