Vienojas par jaunu koalīciju Rīgas domē (73)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā naktī panākta vienošanās par jaunas koalīcijas izveidošanu Rīgas domē. To šodien intervijās Latvijas Radio atzina partijas "Jaunais laiks" (JL) valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) priekšsēdētājs Roberts Zīle. Jaunās koalīcijas kodolu veidos JL, "LPP/LC" un TB/LNNK. Roberts Zīle pieļāva iespēju, ka koalīcijas veidošana Rīgas domē var ietekmēt valdību veidojošo partiju koalīciju.

Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) vakar nolēma aicināt JL frakciju Rīgas domes valdošajā koalīcijā, tomēr JL frakcija pagājušajā naktī, pēc diskusijām līdz plkst.3, nolēmusi nepieņemt Birka piedāvājumu, sacīja Āboltiņa norādot, ka tā vietā panākta vienošanās par jaunas koalīcijas veidošanu.

Kā norādīja Zīle, pašlaik panāktā vienošanās paredz, ka TB/LNNK izvirzīs savu domes priekšsēdētāja amata kandidātu. Viņš neizslēdza iespēju, ka pašreizējais domes priekšsēdētājs, "tēvzemietis" Jānis Birks varētu turpināt vadīt domi.

LPP/LC Rīgas domē ir astoņi deputāti, TB/LNNK - septiņi, bet JL - deviņi deputāti. Nesen noslēgts arī TB/LNNK frakcijas sadarbības līgums ar bijušo JL deputātu Aivaru Aksenoku. Līdz ar to jaunajai koalīcijai Rīgas domē varētu būt 25 deputātu balsis. Lai izveidotu vairākuma koalīciju, nepieciešama 31 balss, jo kopumā Rīgas domē ir 60 deputāti.

Zīle norādīja, ka TB/LNNK mērķis ir izveidot vairākuma valdību.

TB/LNNK priekšsēdētājs uzskata, ka pārmaiņas Rīgas domē varētu ietekmēt arī darbu valdību veidojošajā koalīcijā. Piemēram, arī valdību veidojošajā koalīcijā ministru amatus varētu iegūt JL, kas pievienojas jaunajai Rīgas domes koalīcijai.

Cik ilgā laikā pārmaiņas valdībā varētu notikt un kuru ministru portfeļus varētu piedāvāt JL, Zīle neatklāja, vien norādīja, ka ir atsevišķi ministri, kuriem tiek izteikta neuzticība un kuru darbu kritizē pat viņu pašu partiju biedri.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, kā vēl viens iespējamais Rīgas mēra amata kandidāts tiekot minēts LPP/LC frakcijas vadītāja vietnieks Jānis Zaržeckis.

Šodien paredzēts turpināt sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu. Plānota TB/LNNK apvienotā valdes un Rīgas domes frakcijas sēde.

Tiks risinātas sarunas ar līdzšinējo koalīcijas partneri Tautas partiju (TP) un Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju (LSDSP).

Kā ziņots, JL Rīgas domes frakcija sāka parakstu vākšanu pieprasījumam par ārkārtas sēdes sasaukšanu Rīgas mēra atbrīvošanai no amata. Par šo ierosinājumu vakar vakarā bija parakstījušies jau 20 domnieki.

Āboltiņa norādīja, ka paraksti netiks atsaukti un RD notiks ārkārtas sēde, kurā lems par Birka atbrīvošanu no amata. Viņa arī uzsvēra, ka pieprasījumu parakstījuši arī TB/LNNK deputāti.

Deputātu parakstītais iesniegums mēram jāizskata divu nedēļu laikā. Jautājumu var iekļaut arī kārtējās sēdes darba kārtībā, kā arī domes priekšsēdētājs var atkāpties pats. Nākamā kārtējā domes sēde notiks 8.jūlijā.

Kā ziņots, parakstījušies ir visi JL frakcijas deputāti, gandrīz visi LSDSP frakcijas pārstāvji, kā arī pārstāvji no TP un apvienības "Dzimtene". Nogaidoši izturas apvienības "Saskaņas centrs" (SC) un partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) frakciju pārstāvji. Pagaidām parakstīties nedomā LPP/LC deputātu frakcija, kā arī ārpus frakcijām esošie domnieki Dainis Stalts un Maija Stefane.

JL uzskata, ka Birks kā domes vadītājs "ir apliecinājis nespēju vadīt Rīgas pašvaldību". Birka vadības laikā Rīgas domē sabiedrības intereses esot acīmredzami atbīdītas otrajā plānā, kamēr "domē notiek korupcijas skandāli, klajas nelikumības, līdzekļu izšķērdēšana, kā arī ciniska lēmumu pieņemšana atsevišķu personu vai šauru grupu interesēs".

Korupcijas problēmas domē ir vispārzināmas, taču to risināšanā nav veikts gandrīz nekas, norāda JL.

Jau ziņots, ka 30.jūnijā no amata atkāpās Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Krastiņš. Domnieks pauda uzskatu, ka politiska atbildība par situāciju Rīgas domē būtu jāuzņemas arī Birkam.

"Rīgas mēra atkāpšanās būtu nopietns signāls, ka Rīgas pašvaldība uz notiekošo raugās nopietni un ir gatava veikt pārmaiņas. Jāatzīmē, ka Rīgas domes priekšsēdētājs ir ne tikai pilsētas "seja", bet arī pašvaldības administratīvais vadītājs, kas atbild un kontrolē visas Rīgas domes administrācijas darbu," iepriekš norādīja Krastiņš.

Pašreizējo Rīgas domes koalīciju formāli veido četras frakcijas: TB/LNNK septiņi deputāti, Tautas partijas deviņi deputāti, LPP/LC astoņi deputāti un LSDSP seši deputāti - kopā 30 deputāti.

Koalīciju stiprina arī LSDSP frakcijas noslēgtais sadarbības līgums ar pieciem apvienības "Saskaņas centrs" deputātiem.

Nesen noslēgts arī TB/LNNK frakcijas sadarbības līgums ar bijušo JL deputātu Aksenoku.

Komentāri (73)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu