ES Francijai un Itālijai dod trīs mēnešus laika budžeta sakārtošanai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienība (ES) piektdien Francijai, Itālijai un Beļģijai devusi laiku papildu trīs mēnešus līdz martam savu uzpūsto nākamā gada budžetu sakārtošanu, tomēr brīdināja, ka joprojām noteiks sankcijas, ja tās nespēs iegrožot izdevumus.

Eiropas Komisija (EK) īpaši izcēla šīs trīs valstis, prezentējot savu vērtējumu par eiro zonas dalībvalstu budžetiem.

Tomēr tūlītēju soda sankciju vietā EK izvēlējās dot trim valstīm papildu laiku stingru reformu īstenošanai, atliekot nosodījumu par pārmērīgiem tēriņiem valstu nacionālajos budžetos laikā, kad pasaulē izskan aicinājumi Eiropai mazināt taupības pasākumus.

«Komisija nekavēsies uzņemties savus pienākumus», ja valstis līdz martam neveiks nepieciešamos pasākumus, brīdināja ekonomikas un finanšu jautājumu, nodokļu un muitas komisārs Pjērs Moskovisī.

EK atzina, ka Francijas nākamgad plānotais budžeta deficīts 4,3% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), joprojām krietni atpaliek no ES mērķa par 3,0% deficītu.

Noteikumus neizpilda vēl četras valstis - Spānija, Malta, Austrija un Portugāle.

EK prezidents Žans Klods Junkers paskaidroja, ka papildu laiks valstīm dots tādēļ, ka sarežģītā situācijā nonākušām valstīm ir nepieciešams vairāk laika, lai sakārtotu savu budžetu.

Īpašas bažas nākamā gada budžetu izstrādē radīja eiro zonas otrās un trešās lielākās ekonomikas Francijas un Itālijas nespēja izpildīt bloka fiskālās politikas noteikumus.

Eiro zonas ekonomikas izaugsme, kas ir tuvu nullei, tuvošanās deflācijai un augstais bezdarbs rada bažas par riskiem visas pasaules ekonomikas stāvoklim.

Tomēr EK iecietīgā attieksme pret Franciju un Itāliju varētu saniknot bloka lielāko ekonomiku Vāciju, kas jau iepriekš ir paudusi neapmierinātību ar lēno reformu tempu šajās divās valstīs.

Vienlaikus pasaulē pieaug aicinājumi ES atkāpties no stingrās taupības pasākumu politikas, kuru aizstāv Vācija un Junkera priekštecis Žozē Manuels Barrozu.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija otrdien aicināja elastīgākus fiskālos noteikumus Francijai un Itālijai, lai izvairītos no jaunas recesijas eiro zonā.

Vācija bija viena no tikai piecām valstīm, kuru nākamā gada budžets atbilst ES noteikumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu