Vasaras sulu kūrēs iecienītākās ir dabiskās, bez konservantiem un krāsvielām ražotās sulas.
Lai gan katru vasaru sulu ražotāji cenšas pārsteigt pircējus ar kādu jaunu, agrāk nebaudītu sulu, Latvijas iedzīvotāji ir konservatīvi šī spirdzinājuma izvēlē. Vispopulārākās jau vairākus gadus ir multiaugļu, apelsīnu un sarkano vīnogu sulas. Savukārt īpašu garšu cienītāji lielākoties priekšroku dod ābolu–ķiršu un ābolu–zemeņu sulām, kādas ražo vienīgi Latvijā.
Populārākā ābolu–ķiršu un multiaugļu sula
SIA Pure Food pārdošanas menedžeris Pēteris Žimants Neatkarīgajai pastāstīja, ka vasaras mēnešos, salīdzinot ar ziemas mēnešiem, aptuveni par 80% pieaug Pūres sulu patēriņš, jo īpaši 1,74 litri iepakojumā. Un šāda tendence ir vērojama visus pēdējos gadus. Tajā pašā laikā trīs litru iepakojuma sulu patēriņš vasarā samazinās. P. Žimants skaidro, ka šā iepakojuma sulas īpaši daudz lieto skolās. "Trīs litru iepakojuma Pūres sulas skolām izdevīgas cenu ziņā, turklāt tās atbilst arī jaunajai likumdošanai un tiek ražotas bez konservantiem. Kopumā šogad Pūres sulu patēriņš ir pieaudzis aptuveni par 20 procentiem," uzsvēra P. Žimants.
Populārākās ir ābolu–ķiršu un ābolu–zemeņu sulas trīs un 1,74 litru iepakojumos. Pircēju izvēli par labu tieši šīm sulām P. Žimants skaidro ar to, ka Pure Food ir vienīgais uzņēmums, kas piedāvā šo garšu sulas, ražotas bez konservantiem un krāsvielām. Trešā populārākā Pūrē tapusī sula ir aprikožu biezsula.
"Domāju, ka gadu gaitā patērētāju gaume nav īpaši mainījusies, jo Pūres sulas ir nišas produkts, ko izvēlas tā augstās kvalitātes un īpašās garšas dēļ. Tādēļ mums aizvien ir noturīgs, kā arī aizvien pieaugošs klientu loks," sacīja P. Žimants.
Savukārt no akciju sabiedrības Gutta ražotajām sulām populārākais ir Multiaugļu nektārs MAX, tam seko Apelsīnu nektārs MAX un Sarkano vīnogu dzēriens MAX. "Pēdējos pāris gados tieši šīs sulas patērētājiem likušās visgaršīgākās, un savu rindas kārtību topā tās nav mainījušas," Neatkarīgajai uzsvēra Gutta sabiedrisko attiecību speciālists Ingars Rudzītis.
Uzņēmuma visvairāk pārdotā produkta ir Multiaugļu Gutta MAX, kuras kopējie realizācijas apjomi Latvijas un ārvalstu tirgos šogad auguši par 50,5 procentiem, sasniedzot 683 500 latus. Gutta MAX dzērieni ir vispieprasītākais Gutta produkts – to realizācijas apjoms sasniedzis 1,8 miljonus latu, kas ir par 44 procentiem vairāk nekā pirms gada.
Pēc Gutta speciālistu vērtējuma, šī vasara sulu ražotājiem varētu but labāka nekā iepriekšējā, jo siltais laiks, kas nenoliedzami veicina sulu un citu dzērienu lietošanas pieaugumu, šovasar Latviju sasniedza ātrāk nekā pērn. Kopējo patēriņa pieaugumu, visticamāk, neietekmēšot arī šīs vasaras vēsākās nedēļas.
Šī gada pirmajos sešos mēnešos Gutta kopējais apgrozījums ir sasniedzis 7,12 miljonus latu, kas par 23% pārsniedz attiecīgos 2006. gada rādītājus.
Vasaras jaunumi
Kā šīs vasaras jaunumu Pure Food piedāvā sulas 300 mililitru stikla iepakojumā. Lai gan to ražošana sākta tikai šopavasar, tās jau ir iekarojušas popularitāti pircēju vidū, jo nelielās pudelītes ir aizskrūvējamas, vieglas, to saturu var izdzert vienā ēdienreizē, tāpēc tās parocīgi lietot, pusdienojot ārpus mājām. SIA Pure Food valdes priekšsēdētājs Aivars Žimants, uzsākot pildīt Pūres sulas šajā jaunajā iepakojumā, bija pārliecināts, ka klienti, kuri sulas iegādājās lielajās divu un trīs litru stikla burkās, labprāt pirks tās arī šajā jaunajā ērtajā iepakojumā un Pūres sulas kļūs vēl populārākas. Turklāt papildus patērētāju jau iecienītajām ābolu, aprikožu, tomātu un ābolu–ķiršu garšām, tiek piedāvāti divu jaunu garšu sulu veidi – apelsīnu un upeņu.
Savukārt Gutta vasaras sākumā, investējot 3,5 miljonus eiro, uzstādīja Baltijas valstīs pirmo aseptisko pildīšanas PET līniju, kuras ražošanas jauda ir līdz 12 tūkstošiem pudeļu stundā. "Esam pirmie Baltijā, kas uzstādījuši šādu aseptisko aukstās pildīšanas PET līniju. Arī pasaulē šī tehnoloģija ir salīdzinoši jauna. Aseptiskā pildīšana nozīmē to, ka sterilizācijā uzkarsētais produkts tiek strauji atdzesēts un aseptiskos apstākļos pildīts pudelēs. Produkts nesaskaras ar ārējo vidi, tāpēc produkcijas kvalitātes nodrošināšanai nav nepieciešams izmantot konservantus. Maksimāli tiek saglabātas dzēriena dabiskās īpašības," informēja Gutta valdes priekšsēdētājs Didzis Zālītis. "Ar šo līniju esam uzsākuši ražot jaunu bezkonservantu nektāru Gutta Free. Šos nektārus var uzglabāt līdz pat 12 mēnešiem, un tie nezaudēs savu garšu un veselīgās īpašības. Ņemot vērā, ka Latvijas iedzīvotāji aizvien vairāk uzmanības pievērš tieši produktu veselīgumam un dabiskumam, aukstā aseptiskās pildīšanas līnija sniedz mums iespēju ražot bezkonservantu dzērienus."
Ar jauno aseptiskās pildīšanas līniju Gutta ražo četrus nektāru veidus: apelsīnu, ābolu, multiaugļu un sarkano vīnogu–ābolu–granātābolu nektāru.
Apelsīnu sula šogad dārgāka
Gada sākumā Gutta par aptuveni 5% paaugstināja apelsīnu sulas cenu, jo Brazīlijas sliktās apelsīnu ražas dēļ apelsīnu sulas koncentrāta cenas pasaules tirgū ar 2007. gadu ir augušas par gandrīz 30% salīdzinājumā ar 2006. gada cenām. Cenu pieaugums novērojams arī tiem koncentrātiem, kuri satur apelsīnu sulu – multiaugļu, eksotikas un līdzīgiem.
"Koncentrāta cenas celšanās neizbēgami liek ražotājam celt cenas visiem gala produktiem, kuru sastāvā ir apelsīnu sula. Jaunā cena tika piemērota sulām, sulu dzērieniem un nektāriem no februāra vidus vidēji 5% robežās," skaidroja Gutta valdes priekšsēdētājs Elmers Māss.
Importē par 48% vairāk
Ar katru gadu Latvijā tiek ievests arvien vairāk sulu. Pagājušajā gadā sulu un dzērienu imports salīdzinājumā ar 2005. gadu pieauga par 48,1 procentu. Kopumā dzērieni un sulas pērn Latvijā importētas 120,7 miljonu latu vērtībā. No Latvijā ievestā lauksaimniecības un pārtikas produktu kopapjoma sulu un dzērienu imports bija 18%. 2005. gadā šo produktu īpatsvars kopējā importa struktūrā bija 15%.
Savukārt sulas un dzērieni eksportēti pērn par 83,7 miljoniem latu. Tas ir pusotras reizes mazāk, nekā importēts. Arī pārtikas produktu eksporta struktūrā sulu īpatsvars pērn bija liels – 20 procenti.
***
Sulu tops
1. ābolu–ķiršu sula
2. ābolu–zemeņu sula
3. aprikožu biezsula
Avots: Pure Food
1. multiaugļu nektārs MAX
2. apelsīnu nektārs MAX
3. sarkano vīnogu dzēriens MAX
Avots: Gutta