Ja vēlies mājās kafijas koku (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gribu mājās ieaudzēt kafijas koku. Kam būtu jāpievērš īpaša uzmanība?

Savvaļā — Āfrikas tropos — mūžzaļais daudzgadīgais kafijkoks aug kā koks vai krūms. Telpās to vairāk audzē kā krūmu, jo kociņa veidošana prasa diezgan daudz papildu darba — zari regulāri katru gadu jāapgriež.

Ja kafijkoks izaudzēts no sēklas, tas uzzied pēc četriem pieciem gadiem. Ja tas iegūts, apsakņojot no ziedoša ražojoša kafijas koka ņemtu spraudeni, uzzied jau nākamajā gadā. Pēc noziedēšanas ienākas zaļi apaļi augļi, nogatavojoties tie iegūst sarkanbrūnu krāsu. Mums visiem labi pazīstamās kafijas pupiņas rodas, kad grauzdēšanas procesā pārplīst augļa apvalks, zem tā ir divas apaļā augļa pusītes.

Augs zied ik pēc sešiem septiņiem mēnešiem, vienlaikus uz tā nereti var ieraudzīt gan smaržīgos ziedus, gan augļus.

Kafijas koka augļi nav indīgi. Nav jāuztraucas, ja mazs bērns vai mājdzīvnieks kādu noplūc un nogaršo. Arī par kofeīna daudzumu nav jābēdā, jo, piemēram, melnajā tējā tā ir vairāk nekā kafijā. Ja kāda iemesla dēļ vēlaties noņemt negatavus augļus, varat to darīt — augam nekaitēs.

Tā kā kafijkokam nav izteikta miera perioda, to visu gadu audzē gaišā un siltā telpā, kur temperatūra nav zemāka par +18, +20°C.

Laista ar mīkstu ūdeni un katru nedēļu mēslo ar dažādiem barības šķīdumiem, kuros maz kalcija. Kafijkociņš ļoti strauji reaģē uz dažādām audzēšanas kļūdām: tam bīstama ir gan pārliešana, gan iekaltēšana, sauss gaiss, biežas un krasas temperatūras svārstības, nevēdinātas telpas, caurvējš.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu