Kaijas apdraud lidostas paplašināšanos (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējo pāris gadu laikā starptautiskajā lidostā Rīga jau četras reizes lidmašīnu dzinējos ierauti putni, kas gan, par laimi, beidzies bez nopietniem ekscesiem.

Aviācijas aģentūra (CAA) norāda, ka šādi starpgadījumi var beigties lidotājiem letāli. Arī pašlaik lidostā Rīga izveidojusies bīstama situācija: tūkstošiem kaiju pulcējas blakus tās dienvidu skrejceļam, cerot uz zivīm, ar ko tiek barotas ūdeles netālu esošajā fermā.

No aviācijas viedokļa putnu kolonijas pie lidostas ir potenciālas briesmas, bet uz drīzu skaidrību minētajā gadījumā nevar cerēt, jo tiek risinātas domstarpības starp fermas un zemes īpašniekiem.

Starp ūdeļu audzētavu Ozoli un lidostu Rīga izveidojušās saspīlētas kaimiņu attiecības.

Ūdeļu dienišķo barību – zivis – ir iekārojušas kaijas, kas vaktē katru zvēru ēdienreizi, mērķtiecīgi satupušas tieši blakus lidmašīnām paredzētajiem skrejceļiem. Tūkstošiem brēcošu kaiju riņķo blakus skrejceļam, radot CAA bažas par turpmāku lidmašīnu pacelšanās drošību.

Zeme, uz kuras atrodas ūdeļu ferma, pieder Gundaram Ūdrim, kurš to šā gada februārī saņēmis dāvinājumā no savas radinieces. "Šī ferma uz mūsu zemes ir būvēta kolhoza laikā, un šobrīd, kad esam atguvuši zemi, neviens no mums nekādu piekrišanu par tās esamību nav prasījis, un es tikai priecātos, ja SIA Mārupe to pārvietotu uz savā īpašumā esošās zemes," sacīja G. Ūdris.

Pēdējo divu gadu laikā jau četras reizes lidmašīnas dzinējā ierauti putni. Šie gadījumi cilvēkiem beidzās veiksmīgi, bija tikai neliela reisu aizkavēšanās, jo nācās mainīt dzinējus, taču lidmašīnas pacelšanās brīdī dzinējā iekļuvis putns var izraisīt katastrofu, norāda CAA speciālisti.

"Kaiju tur ir tūkstošiem, un nekad nevar zināt, kurā brīdī tām ienāks prātā šķērsot skrejceļu. Šī putnu kolonija noteikti ir uzskatāma par aviācijai potenciāli bīstamu faktoru," Neatkarīgajai skaidro CAA aeronavigācijas daļas vadītājs Māris Čerņonoks. Speciālists norāda, ka kaiju kolonijas var kļūt par nepārvaramu šķērsli plāniem paplašināt lidostas skrejceļu. "Šobrīd gaidām atbildi no vides speciālistiem, kā tikt galā ar pieaugošo kaiju koloniju, un ceram, ka šo lidoņu perēklis neradīs šķēršļus lidlauka paplašināšanās plāniem," teica M. Čerņonoks.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu