Ko darīt, ja mājas īpašnieks neiekasē īres maksu? (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Privātīpašums ir svēta lieta, un par tā lietošanu vai nomāšanu, protams, ir jāmaksā. Tieši tā domā Nometņu ielas 33. nama iedzīvotāji, kuru māja beidzot ir atdota īpašniekam. Cita lieta, ka īpašnieks kā nerādās, tā nerādās un iedzīvotāji jau kļuvuši tramīgi. Nu jau gandrīz gadu neviens no viņiem neiekasē īres maksu. No vienas puses, varētu tikai priecāties, bet no otras... Pēkšņi īpašnieks parādīsies un pieprasīs maksu par visu laiku vai vispār izliks ārā. "Tautas balss" devās skaidrot, kā šādā situācijā rīkoties.

Līdz pagājušā gada vidum Nometņu ielas 33. nama iemītnieku dzīvē viss bija skaidrs - māja bija pašvaldības īpašums un visas darīšanas kārtotas ar namu pārvaldi. Jūnijā visiem paziņots, ka māja atdota īpašniekam un turpmāk visas lietas kārtojamas ar viņu. Diemžēl neviens jauno saimnieku tā arī nav redzējis.

Aina Skrastiņa: "Īres maksu pārskaitām bankā kontos, lai mēs nebūtu nemaksātāji, bet pakalpojumus nesaņemam, kanalizācijas aizsērējušas. Pat valsts svētkos pie mūsu mājas karogu nav – esam saukuši policiju, policija sola meklēt pilnvaroto personu."

Vienīgā ziņa no saimnieka ir tā arī neparakstīti īres līguma paraugi. Māja jau sešdesmitajos gados bija avārijas stāvoklī, bet nu to pie dzīvības vairs neuztur neviens un situācija kļūst bīstama.

Ināra Strumpe, dzīvo mājā 65 gadus: "Mums apstākļi ir tādi – tagad aizsērēja

kanalizācija un neiet ūdens, visu darām ar bļodām. Saimnieks uzlika īres maksu astoņdesmit lati – divi lati par kvadrātmetru, bet te jau ir žurkas."

"Tautas balss" noskaidroja, ka mājas īpašniecei ir 89 gadi un viņa dzīvo Ņujorkā. Mēs arī atradām cilvēku, kuru savulaik īpašniece pilnvaroja aizstāvēt viņas intereses.

Fēlikss Lūkins, acu ķirurgs: "Es saprotu, ka ar nekustamā īpašuma buma pārplīšanu arī zuda interese par šo īpašumu un arī man no viņiem nav vairāk nekādas informācijas vai kaut kādu norādījumu, ko darīt, rīkoties, un pat palika nepiereģistrēts zemesgrāmatā, jo tā arī netika atskaitīta nauda, lai varētu veikt tos procesus, un tā arī tas īpašums palicis karājoties gaisā."

Tomēr iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, jo īri viņi nevar samaksāt ne savas vainas dēļ, tāpēc prātīgi to būtu vienkārši uzkrāt kontā – ja nu īpašnieks pēkšņi uzrodas. Šo naudu gan var izlietot arī citā veidā.

Andris Vilks, Rīgas domes Īres valdes priekšnieks: "Ja īpašnieks ir Amerikā un nav neviena uz vietas, tad faktiski vajadzētu to māju kaut kādiem spēkiem, īrniekiem apvienojoties, uzturēt kārtībā un noteikti krājot visus čekus, jo visus tos izdevumus, kas ir mājai nepieciešami, pēc tam varēs piedzīt no īpašnieka."

"Tautas balss" iesaka tieši tā arī rīkoties, bet visus lēmumus pieņemt mājas iedzīvotāju kopsapulcēs rakstiskā veidā. Un sūtīt uz Ameriku.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu