«Citadeles» investors: Jāīsteno agresīva un veselīga bankas attīstības stratēģija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bankas «Citadele» starptautisko investoru mērķis patlaban ir noslēgt darījumu un strādāt kopā ar kredītiestādes vadību, lai īstenotu iespējami agresīvāko un vienlaikus veselīgāko bankas attīstības stratēģiju, piedāvājot tam vajadzīgos resursus, sacīja investīciju uzņēmuma «Ripplewood Advisors LLC» izpilddirektors un dibinātājs Tims Kolinss, kurš pēc uzraudzības iestāžu apstiprinājuma saņemšanas kļūs par bankas padomes priekšsēdētāju.

Daži investori strādās arī bankas padomē, bet daži būs vecākie padomnieki. «Domāju, ka ienesīsim bankā daudz resursu, kontaktu un padomu,» sacīja Kolinss.

Viņš apliecināja, ka investoriem nav plānu mainīt bankas vadību. «Bankas vadība ir paveikusi ievērojamu darbu šajos sarežģītājos apstākļos. Esam par to pateicīgi,» sacīja Kolinss.

Vaicāts par bankas turpmāko biznesa plānu, Kolinss pauda pārliecību, ka «Citadele» varēs dot pievienoto vērtību klientiem un Latvijas ekonomikai. Investors uzsvēra tēzi, ko viņam savulaik iemācījis Japānā restrukturizētās bankas «Long Term Credit Bank» izpilddirektors Masamato Jaširo, un šī tēze ir - katrs bizness sākas un beidzas ar klientiem. «Vissvarīgākā lieta bankai «Citadele» ir fokusēties uz tās klientu vajadzībām un sniegt tiem vislabāko,» uzsvēra investors.

«Ripplewood Advisors LLC» izpilddirektors nesniedza detalizētu informāciju par to, kādi būs bankas darbības prioritārie segmenti, jo par to būs atbildīga bankas vadība. «Negribētu runāt bankas vadības vietā. Tas ir bankas menedžmenta darbs. Mēs esam investori, būsim pārstāvēti bankas padomē. Taču bankas vadības darbs būs noteikt specifiskas prioritātes,» sacīja Kolinss. Tomēr viņš atzina, ka mazo un vidējo uzņēmumu segments varētu būt lieliska iespēja, kā gan banka, gan investori varētu sniegt pievienoto vērtību Latvijai.

Kolinss apliecināja, ka viņam ir ilgtermiņa investīciju plāni Latvijā. Vaicāts, kāpēc bankas pārdošanas līgumā tika ietverts nosacījumus, ka banku nevarēs tālāk pārdot divus gadus, Kolinss pauda nostāju, ka bankas pārdošanas termiņš ir drīzāk tehnisks un juridisks jautājums, nevis biznesa jautājums.

«Ar investīcijām nodarbojos ilgu laiku. Esmu secinājis, ka uz īstermiņa stratēģijām nevar paļauties. Tas ir mīts. Vienīgā stratēģija ir audzēt uzņēmuma vērtību un labi apkalpot klientus un īstenot inovācijas. Ja tas tiek darīts, tad uzņēmuma vērtība aug pati. Fokuss uz īstermiņu gandrīz vienmēr ir mirāža,» sacīja darījuma vadošais investors.

Viņš arī skaidroja, ka darījumā iesaistīta investoru grupa, no kuriem daži ir jaunāki, bet daži - vecāki cilvēki, turklāt investoriem ir atšķirīgas vajadzības attiecībā uz likviditāti. Ja kāds no investoriem kādā brīdī gribēs izstāties, uzņēmuma vērtība tomēr būs augusi, sniedzot klientiem vajadzīgus pakalpojumus.

Vaicāts, vai saskata Latvijā un Baltijā arī citas interesantas investīciju iespējas, Kolinss uzsvēra, ka pašlaik mērķis ir noslēgt bankas «Citadele» darījumu. Tomēr viņam šķiet, ka Latvijā un reģionā ir arī citas saistošas iespējas, kur varētu ieguldīt kapitālu un zināšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu