Tiesībsargs: argumenti liegt ziedot olšūnas nedzemdējušām sievietēm nav skaidri

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šobrīd nav skaidru un viennozīmīgu argumentu, kāpēc tieši nedzemdējušām sievietēm plānots noteikt ierobežojumu ziedot olšūnas, zināja Tiesībsarga birojā, kurš izvērtējis likumprojektu, par ko pašlaik diskutē Saeimā.

Saeimā izskatīšanā atrodas grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, priekšlikums paredz, ka par dzimumšūnu donoru var būt vesela persona - vīrietis vecumā no 18 līdz 45 gadiem un dzemdējusi sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem.

Izvērtējot pieredzi un tiesas spriedumus Eiropā, tiesībsargs norāda, ka privātās dzīves jēdzienā ietilpst arī tiesības tikt respektētam kļūt vai nekļūt par vecākiem. Vairākas valstis aizliedz olšūnu ziedošanu vispār, vienlaikus norādīts atzinumā.

«No likuma anotācijas šobrīd nav rodams pamatojums atšķirīgai attieksmei, nosakot ierobežojumu ziedot savas olšūnas tieši nedzemdējušām sievietēm. Veselības riski, uz kuriem norādīts vairākos starptautiskos pētījumos, var attiekties gan uz dzemdējušām, gan uz nedzemdējušām sievietēm. Tāpat Satversmes aspektā jāņem vērā sievietes tiesības uz autonomiju, kas ietver tiesības pieņemt lēmumu par savu ķermeni. Sieviete var pieņemt lēmumu vispār nevēlēties kļūt par māti, bet viņa var vēlēties ziedot savas olšūnas citu sieviešu vajadzībām,» atzinis tiesībsargs.

Tiesībsarga Jura Jansona atzinums ir nosūtīts Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu