«Nepilsoņu kongresa» aktīvists: cilvēki Doņeckā uz «vēlēšanām» gājuši kā uz svētkiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pašpasludinātajā Doņeckas Tautas Republikā (DTR) novembra sākumā notikušajās «vēlēšanās» cilvēki apsveica viens otru ar «svētkiem», spēlēja līdzi paņemtos mūzikas instrumentus un bija apņēmības pilni nosargāt savu jaunizveidoto valsti, šodien preses konferencē Rīgā apgalvoja prokrieviski orientētās nereģistrētās organizācijas «Nepilsoņu kongress» aktīvists Einārs Graudiņš, kurš pēc paša iniciatīvas bija devies novērot šīs pseidovēlēšanas.

Doņeckā Graudiņš apmeklējis četrus «vēlēšanu» iecirkņus, kur cilvēki stāvējuši garās rindās. Novērotāju īpaši sajūsminājusi kāda 90 gadus veca kundze, kura bija ieradusies balsot kopā ar savu sunīti, lai arī četrkājainais draugs varētu būt klāt šajā svarīgajā brīdī.

Sevi Graudiņš dēvēja gan par ekspertu, gan politologu, kaut ir tikai pensionēts padomju armijas virsnieks. Graudiņš lielījās, ka Doņeckā ir ticies ar visām augstākajām pašpasludinātās DTR «amatpersonām» - prezidentu, ģenerālprokuroru, parlamenta priekšsēdētāju. Uz aģentūras LETA jautājumu, ko viņš pārstāvēja, tiekoties ar šiem cilvēkiem,

Graudiņš atzina, ka viņu neviens nebija pilnvarojis pārstāvēt Latviju.

Graudiņš un Krievijas tautiešu politikas pārstāvis Latvijā Aleksandrs Gapoņenko preses konferences laikā vairākkārt uzsvēra, ka Doņeckas un Luhanskas iedzīvotājiem ir tiesības uz savu valsti, jo ANO katrai tautai garantē tiesības uz pašnoteikšanos. Uz aģentūras LETA jautājumu, kādas tautas tiesības uz pašnoteikšanos tiek realizētas Doņeckā un Luhanskā, Gapoņenko atzina, ka «tie ir krievi, vairāki miljoni no kuriem dzīvo Ukrainā».

Uz nereģistrētās organizācijas «Nepilsoņu kongress» izsludināto preses konferenci bija ieradušies vairāki Latvijas plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Jau ziņots, ka 2.novembrī Krievijas atbalstīto bruņoto bandu kontrolētajās teritorijās Ukrainas austrumos, kur teroristi patvaļīgi pasludinājuši divas tā dēvētās tautas republikas, notikušas «vēlēšanas».

Ukrainas Drošības dienests (SBU) svētdien ierosinājis krimināllietu par promaskavisko kaujinieku rīkotajām «vēlēšanām» pašpasludinātajās DTR un Luhanskas Tautas Republikā, vēstīja «Censor.net».

Kā SBU norādīja savā «Facebook» profilā, krimināllieta ierosināta saskaņā ar Ukrainas kriminālkodeksa pantu «par darbībām, kas vērstas uz konstitucionālās iekārtas vardarbīgu mainīšanu vai gāšanu, vai valsts varas sagrābšanu».

Iepriekš SBU jau uzsvēra, ka šīs pseidovēlēšanas ir pretrunā ar Ukrainas konstitūcijā un likumos noteikto varas institūciju ievēlēšanas kārtību un tajās saskatāmas valsts varas gāšanas mēģinājuma pazīmes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu