Aicina uzmanīties, pērkot, uzglabājot un gatavojot pārtikas produktus (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojoties Jāņiem un līdz ar to arī karstajai vasarai, Pārtikas un veterinārais dienests aicina patērētājus būt modriem un rūpīgi skatīties, kādi ir derīguma termiņi produktiem, ko tie iegādājas, un kādā temperatūrā tie uzglabājami.

Lai arī pārtikas izraisītu slimību uzliesmojumi ik gadu samazinās, joprojām aktuāls ir jautājums par individuālajām saslimšanām, kas lielākoties rodas pašu patērētāju neuzmanības dēļ. Lai izvairītos no pārtikas izraisītām saslimšanām, Pārtikas un veterinārais dienests aicina patērētājus ielāgot dažus svarīgus padomus, kas būtu jāņem vērā gan iepērkoties, gan uzglabājot un gatavojot pārtikas produktus. Tie sagatavoti, pamatojoties uz Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem.

Iepērkoties

1. Iegādājieties pārtiku tikai drošās tirdzniecības vietās un nevis, piemēram, no tirgoņiem, kas tirgū no ratiņiem pārdod, visbiežāk, vecus pārtikas produktus.

2. Pievērsiet uzmanību pārtikas produktu tirdzniecības apstākļiem! Dažkārt tas var palīdzēt pieņemt pareizo lēmumu – pirkt vai nepirkt noskatīto preci. Piemēram, tirgotāji, kuri karstajā laikā kūkas ar krēma pildījumu tur uz letes, nevis aukstumā, rīkojas ļoti bezatbildīgi un tas nekādā gadījumā nav pieļaujams. Vēl atcerieties, ka pārtikas produkti veikalā nedrīkst atrasties tieši uz grīdas un produktiem, kas nav fasēti, jāatrodas slēgtos traukos. Turklāt, ja jums jāizvēlas starp pasterizētiem un nepasterizētiem produktiem, noteikti izvēlieties pasterizētos.

3. Paskatieties, kādā temperatūrā tirdzniecības vietā tiek uzglabāti pārtikas produkti! Mikrobiem vislabvēlīgākā vide, kurā tie sāk vairoties, ir no +25 līdz +40 °C. Augsta riska pārtika - gaļa un gaļas produkti, zivis un zivju produkti, piens un piena produkti, kūkas ar krēma pildījumu, pudiņi un saldējums jāuzglabā tikai un vienīgi aukstumā – temperatūrā, kādu ražotājs norādījis uz preces iepakojuma. Pārsvarā tā ir temperatūra no 0 līdz +6 °C. Neaizmirstiet šo padomu arī tad, kad ar pirkumiem atgriežaties mājās!

4. Obligāti aplūkojiet pārtikas produkta marķējumu, lai noskaidrotu, kāds ir produkta derīguma termiņš, uzglabāšanas temperatūra un apstākļi! Nekādā gadījumā nepērciet pārtikas produktus, kuru derīguma termiņš ir beidzies!

5. Vislabāk būtu, ja pēc iepirkšanās jūs saglabātu pirkuma čeku - nepatikšanu gadījumā būs vieglāk pierādīt, kurā veikalā preci pirkāt. Gadījumos, kad, atnākuši mājās, konstatējat, ka iegādātais pārtikas produkts tomēr ir vecs, tam ir beidzies derīguma termiņš, vai novērojat citas aizdomīgas pazīmes, informējiet sava rajona Pārtikas un veterinārā dienesta pārvaldi, un inspektori pārbaudīs, vai sūdzība ir pamatota. Tāpat varat sūdzību izklāstīt, zvanot uz PVD uzticības tālruni – automātisko atbildētāju – 7027402. Šajā gadījumā jums jāizstāsta sūdzības būtība un jāsniedz precīza informācija gan par iegādāto produktu (preces nosaukums, ražotājs), gan par vietu, kur to iegādājāties (veikala nosaukums, pilsēta, iela).

Atgriezušies mājās

1. Nekavējoties pārtikas produktus novietojiet atbilstošā temperatūrā, jo tie nereti sabojājas nevis veikalā, bet pēc tam, kad esat tos nopirkuši un ilgi turējuši neatbilstošos apstākļos.

2. Lai arī lielākā daļa mikroorganismu neizraisa cilvēku saslimšanas, daudzi no augsnē, ūdenī, dzīvnieku un cilvēku organismā mītošajiem mikroorganismiem ir bīstami. Tie tiek pārnēsāti ar netīrām rokām un sadzīves priekšmetiem. Tādēļ pirms ēdiena gatavošanas noteikti mazgājiet rokas! Ievērojiet higiēnu arī virtuvē! Pielūkojiet, lai tur nebūtu kaitēkļu, grauzēju un citu dzīvnieku.

3. Jēlprodukti – gaļa, zivis, olas un šķidrumi, kas no tiem izdalās, var saturēt bīstamus mikroorganismus, kas produktu uzglabāšanas un gatavošanas laikā var tikt pārnesti uz citiem pārtikas produktiem, tādēļ jēlproduktus uzglabājiet un apstrādājiet atsevišķi no citiem pārtikas produktiem. Uzglabājot turiet tos slēgtos traukos, lai nepieļautu saskarsmi ar citiem pārtikas produktiem, bet griežot izmantojiet citus nažus, sadales dēļus.

4. Bīstamie mikroorganismi iet bojā, produktus termiski apstrādājot. Īpaša vērība šajā gadījumā jāpievērš maltajai gaļai, gaļas ruletēm, aukstajai gaļai, pastētei, lieliem gaļas gabaliem un nesadalītiem putnu kautķermeņiem. Rūpīgi cepiet un vāriet pārtikas produktus pirms to lietošanas uzturā. Gatavojot tādus ēdienus kā zupas un cepešus, uzkarsējiet tos līdz vārīšanās temperatūrai. Produkta iekšējā temperatūra šajā gadījumā sasniegs +70 °C. Ja iespējams, lietojiet īpašu kontroles termometru. Gatavās gaļas šķidrumam jābūt caurspīdīgam, nevis rozā krāsā.

5. Istabas temperatūrā mikroorganismi ļoti ātri vairojas, no vienas mikrobu šūnas vidēji izdalās divas, tādēļ neatstājiet gatavos pārtikas produktus istabas temperatūrā ilgāk par 2 stundām un pēc iespējas ātrāk atdzesējiet tos (vēlams, zemāk par +5 °C). Gatavos siltos ēdienus līdz pasniegšanas brīdim uzglabājiet temperatūrā, kas nav zemāka par +60 °C.

6. Pārtikas produktus pat aukstuma iekārtās nevajadzētu uzglabāt ilgstoši, un neatlaidiniet produktus istabas temperatūrā.

7. Dārzeņus un augļus pirms lietošanas uzturā rūpīgi nomazgājiet! Īpaši tad, ja lietosiet tos termiski neapstrādātus.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu