Enerģētikas nozares līderis joprojām «Latvenergo»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Enerģētikas nozares līderis pērn tāpat kā iepriekšējos gados bija AS «Latvenergo» ar 944,46 miljonu eiro apgrozījumu, liecina SIA «Firmas.lv» un aģentūras LETA veidotais «Latvijas biznesa gada pārskats 2014».

Otra lielākā kompānija pēc apgrozījuma pērn bija SIA «Orlen Latvija» ar 769,96 miljonu eiro apgrozījumu, bet trešā - AS «Latvijas Gāze» ar 573,96 miljonu eiro apgrozījumu.

«Top 10» iekļuvuši arī tādi uzņēmumi kā SIA «Neste Latvija» ar 327,1 miljona eiro apgrozījumu, SIA «Lukoil Baltija R» ar 325,52 miljonu eiro apgrozījumu, AS «Sadales tīkls» ar 298,4 miljonu eiro apgrozījumu, AS «Rīgas siltums» ar 217,28 miljonu eiro apgrozījumu, SIA «Fast Bunkering» ar 206,27 miljonu eiro apgrozījumu, SIA «TransBalticOil» ar 169,05 miljonu eiro apgrozījumu un SIA «Akselss» ar 167,65 miljonu eiro apgrozījumu.

AS «Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs izdevumā atzīst, ka biznesu šajā periodā būtiski ietekmēja elektroenerģijas tirgus atvēršanas atlikšana mājsaimniecībām. Tāpat 2013.gada vasarā visas Baltijas valstis pievienojās elektroenerģijas biržai «Nord Pool Spot», nodrošinot integrāciju vienotā Ziemeļvalstu-Baltijas elektroenerģijas tirgus struktūrā, kā arī caurskatāmāku elektroenerģijas cenu veidošanās procesu.

2014.gada sākumā darbību sāka «EstLink-2» elektroenerģijas pārvades starpsavienojums, palielinot pārrobežu starpsavienojuma jaudu starp Igauniju un Somiju par 650-1000 megavatiem. Bet 2013.gada nogalē tika pabeigta Rīgas TEC-2 rekonstrukcija, un patlaban «Latvenergo» rīcībā ir efektīvas un elastīgi darbināmas kombinētā cikla ģenerējošās jaudas 1000 megavatu apjomā.

Kā nozīmīgāko 2015.gada izaicinājumu Žīgurs nosauc elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām 1.janvārī. «Vidējā termiņā izaicinājumi saskatāmi trijās jomās. Pirmkārt, elektroenerģijas mazumtirdzniecībā tirgus pilnīgā atvēršana Latvijā un Lietuvā, jaunu tirgotāju ienākšana un konkurences saasināšanās. Otrkārt, elektroenerģijas vairumtirdzniecībā un ražošanā starpsavienojumu attīstība, aizvien dziļāka integrācija Ziemeļvalstu un tālākā nākotnē arī Austrumeiropas tirgū. Treškārt, jaunie pienākumi energokompānijām, kas izriet no Energoefektivitātes direktīvas,» teica «Latvenergo» vadītājs.

Savukārt «Statoil Fuel&Retail Latvia» izpilddirektore Ilze Siliņa izdevumā norāda, ka degvielas mazumtirdzniecības sektorā vērojama stabila izaugsme, tomēr zināmas neskaidrības vieš Krievijas un Ukrainas konflikts. «Patlaban vēl nebūtiski, bet zināmas sekas jūtam - sankcijas ietekmējušas pārvadātājus. Ja attiecības starp Eiropu un Krieviju pasliktināsies, tad, protams, sekas izjutīsim arī mēs, tomēr šī varētu būt arī «piespiedu» iespēja mūsu ražotajiem un eksportētājiem atrast jaunus noieta tirgus un ilgtermiņā kļūt par ieguvējiem,» norādīja uzņēmēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu