Noderīga nianse, kas jāzina par zobārstu un nodokļiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc TVNET raksta par nodokļa atgūšanu esam saņēmuši kāda cilvēka jautājumu par zobārsta pakalpojumiem un veselības apdrošināšanas polisi. Lūdzām Valsts ieņēmumu dienestu (VID) izskaidrot, kā tādā situācijā rīkoties. Dienestā pastāstīja, ka gada ienākumu deklarācijā ir jāiekļauj tikai to izdevumu daļa, kuru nav sedzis apdrošinātājs.

Lasītājs raksta: «Kā ir ar nodokļu atgūšanu, ja cilvēku darba devējs nodrošina ar veselības apdrošināšanas polisi? Cik zināms, tad parasti, ejot, piemēram, pie zobārsta, uz vietas samaksāju pilnu cenu.

Un 50% no summas, iesniedzot apdrošinātājiem darījumu apliecinošus dokumentus, var saņemt vēlāk atpakaļ savā kontā.»

Lasītājs jautā: «Vai tas nozīmē, ka VID nodokļu atmaksai varu iesniegt čeku par zobārsta apmeklējuma pilno cenu un dabūt aptuveni ceturto daļu atpakaļ?

Vai arī tiek ņemts vērā fakts, ka daļu naudas jau atgriezuši apdrošinātāji?»

Jāiesniedz deklarācija

Savukārt VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa TVNET skaidroja - lai par attaisnotajiem izdevumiem saņemtu Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksu, nodokļu maksātājam ir jāiesniedz VID gada ienākumu deklarācija. Gadījumos, kad daļu no medicīniskajiem izdevumiem sedz veselības apdrošināšanas polise,

fiziskajai personai gada ienākumu deklarācijā ir jāiekļauj tikai to izdevumu daļa, kuru nav segusi apdrošināšanas sabiedrība.

Piemēram, personai ir veselības apdrošināšanas polise, kurā apdrošināšanas sabiedrība sedz 50% no medicīniskajiem izdevumiem un visi čeki par pilnu samaksu atrodas pie fiziskas personas.

Tātad, ja apdrošināšanas sabiedrība sedz 50% no ārstniecības izdevumiem, bet persona par vizīti pie ārsta ir samaksājusi 30 eiro, no kuriem apdrošināšanas sabiedrība ir atmaksājusi 15 eiro, personai ir tiesības gada ienākumu deklarācijā iekļaut tikai 15 eiro.

Par apdrošināšanas sabiedrības segto izdevumu daļu vēlams tai palūgt izziņu, kurā norādīts, cik liela attaisnoto izdevumu summas daļa par medicīnu ir atmaksāta. Var arī, ejot iesniegt apdrošināšanas sabiedrībai maksājumu dokumentus izdevumu daļas atmaksai, palūgt, lai tās pārstāvis atzīmē uz paša maksājuma dokumenta, kāda summa tiks atmaksāta.

Vēl var iedzīvotāju gada deklarācijai pievienot klāt bankas izrakstu, kurā redzamas atmaksātās summas.

Persona var arī uz apmaksas dokumentiem atzīmi par atmaksāto summu izdarīt pati un klāt pievienot līguma kopiju ar apdrošināšanas sabiedrību, kurā atrunāts, ka tā sedz 50% no summas par medicīnas pakalpojumiem.

VID pārstāve arī atgādināja, ka iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijai klāt pievienotajos apmaksas dokumentos noteikti ir jābūt norādītiem vai nu pašas fiziskās personas, kura iesniedz deklarāciju, vai arī viņa ģimenes locekļa vārdam, uzvārdam, personas kodam un samaksāto izdevumu veidam.

Augstkalne-Jaunbērziņa arī norādīja, ka likumi par nodokļiem pēdējo gadu laikā ir mainījušies un tāpēc naudas summas, ko varat atgūt no valsts, atšķiras atkarībā no taksācijas gada. Kopējā atmaksa no VID nevar būt lielāka par cilvēka konkrētajā gadā (par kuru iesniegta deklarācija) nomaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

LIKMES

2015. g.

2014. g.

2013.g.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme

23%

24%

24%

Izdevumu norma kopā: ārstniecībai un izglītībai

Var atgūt 23% no iesniegto čeku kopējās summas. Čeku summa nevar pārsniegt

213.43 eiro

Var atgūt 24% no iesniegto čeku kopējās summas. Čeku summa nevar pārsniegt

213.43 eiro

Var atgūt 24% no iesniegto čeku kopējās summas. Čeku summa nevar pārsniegt

150 Ls

Zobārstniecības pakalpojumi un plānotās operācijas

Var atgūt 23% no iesniegto čeku kopējās summas.

Summas ierobežojums nav noteikts.

Var atgūt 24% no iesniegto čeku kopējās summas.

Summas ierobežojums nav noteikts.

Var atgūt 24% no iesniegto čeku kopējās summas.

Summas ierobežojums nav noteikts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu