LK peļņa pērn pieaugusi divas reizes (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

AS "Latvijas kuģniecība" (LK) 2007.gadā guvusi 66 miljonu ASV dolāru (31,35 miljonu latu) peļņu, kas ir divas reizes vairāk nekā pērn, liecina kompānijas paziņojums Rīgas Fondu biržā (RFB).

Kā uzsver kompānija, LK nerevidētais konsolidētais 2007.gada pārskats, kas sagatavots saskaņā ar starptautisko finanšu pārskatu standartiem, liecina par koncerna veiksmīgu saimniecisko darbību. Pērn gūtā peļņa bijusi par 32,3 miljoniem ASV dolāru (15,34 miljoniem latu) vairāk, salīdzinot ar analogu periodu 2006.gadā.

Būtiski pieaudzis arī LK neto reisu rezultāts jeb tīrie ieņēmumi no kuģu darbības, kas pārskata periodā veido 210,3 miljonus ASV dolāru (99,75 miljonus latu) un par 54,8 miljoniem ASV dolāru (26,03 miljoniem latu) apsteidz 2006.gada rādītājus.

Ar 2007.gada nerevidētajiem finanšu rezultātiem iepazinusies un pieņēmusi zināšanai LK valde un padome.

LK padomes priekšsēdētājs Uldis Pumpurs norāda, ka pozitīvie 2007.gada finanšu rezultāti sasniegti, pateicoties koncerna vadības un darbinieku profesionālai un mērķtiecīgai darbībai, kā arī salīdzinoši augstajām frakts likmēm tankkuģu tirgū.

"Jebkura uzņēmuma galvenā vērtība pirmām kārtām ir cilvēki - zinoši un lojāli darbinieki. Bez šā faktora nevar pastāvēt nedz bizness, nedz kompānija. Tieši saliedēts komandas darbs palīdz veiksmīgi realizēt vienu no mūsu svarīgākajiem stratēģiskajiem mērķiem - tankkuģu flotes atjaunošanu. Šobrīd, kad pasaules globālo ekonomisko procesu rezultātā ir krasi samazinājies pieprasījums pēc vecāku kuģu pakalpojumiem, mēs jo īpaši izjūtam šā projekta nozīmību un nepieciešamību," uzsver Pumpurs.

Pērn vislielākā uzmanība tika pievērsta flotes atjaunošanai, kuras gaitā Horvātijas kuģu būvētavā "3.Maj" ir pasūtīti desmit jauni tankkuģi, bet Korejas kuģu būvētavā "Hyundai Mipo Dockyard Co., Ltd." - četri.

Pārskata periodā ekspluatācijā tika nodoti četri no desmit "3.Maj" pasūtītajiem tankkuģiem, kā arī visi Korejas kuģu būvētavā pasūtītie kuģi.

Pabeidzot šo tankkuģu atjaunošanas programmu, 2008.gadā LK no Horvātijas kuģu būves rūpnīcas saņems vēl trīs kuģu jaunbūves.

Atbilstoši LK darbības stratēģijā līdz 2015.gadam ietvertajam tankkuģu flotes attīstības scenārijam 2007.gada 2.novembrī noslēgti līgumi ar Korejas kuģu būves rūpnīcu "Hyundai Mipo Dockyard Co., Ltd" par vēl četru vidēja izmēra (MR) tankkuģu būvi. Ņemot vērā plānoto tankkuģu jaunbūvju optimālo izmēru, paredzama to vispusīga izmantošana gan naftas produktu, gan ķīmisko kravu, gan augu eļļas pārvadājumos.

Pērn visi LK flotes segmenti, izņemot refrižeratoru, darbojās ar peļņu. Kopējais rezultāts no kuģu darbības sasniedz 70,3 miljonus ASV dolāru (33,39 miljonus latu), tādējādi par 56% uzlabojot 2006.gada rādītāju.

Vislielāko īpatsvaru kopējā peļņā no kuģu darbības dod LK tankkuģu flote - 89% jeb 62,8 miljonus ASV dolāru (29,83 miljonus latu). Šā segmenta rādītājus pozitīvi ietekmē tankkuģu flotes atjaunošanas rezultātā pieaugošais jauno kuģu skaits, kuru frakts likmes ir būtiski augstākas par tām, kādas piedāvā vecākiem kuģiem.

Refrižeratorkuģu flotes darbību nelabvēlīgi iespaidoja 2007.gada laikā veiktie neplānotie kuģu remonti, kā arī samērā zemās frakts likmes, un abu šo faktoru ietekmē minētā flote pārskata periodu beidza ar 0,7 miljonu ASV dolāru (0,33 miljonu latu) zaudējumiem.

Nepieredzēti silto laika apstākļu un to izraisītā pazeminātā energoresursu patēriņa, kā arī plānoto sausā doka remontu izmaksu ietekmē ar salīdzinoši zemākiem kuģu darbības rezultātiem 2007.gadā finišēja LK gāzvedējkuģu flote. Tās devums kopējā koncerna flotes pelņā no kuģu darbības veido 10% jeb 7,1 miljonus ASV dolāru (3,37 miljonus latu), salīdzinot ar pērn gūtajiem 27% jeb 12,2 miljoniem ASV dolāru (5,795 miljoniem latu).

Atbilstoši noslēgtajam laika nomas līgumam veiksmīgi strādā LK sauskravu kuģis "Telo", kura peļņa no kuģu darbības pārskata periodā nedaudz pārsniedz vienu miljonu ASV dolāru (0,475 miljonus latu) jeb 1% no koncerna flotes peļņas īpatsvara.

2007.gada beigās LK komerciālajā vadībā esošajā flotē ietilpa 45 kuģi: 37 tankkuģi, to skaitā trīs no citiem kuģu īpašniekiem laika nomā paņemti kuģi, divi gāzvedējkuģi, pieci refrižeratorkuģi un viens sauskravu kuģis.

Mazo un vidējo tankkuģu segmentā LK ierindojas starp desmit lielākajiem kuģu īpašniekiem pasaulē.

LK auditētā peļņa 2006.gadā bija 18,899 miljoni latu. Uzņēmuma aktīvi 2006.gada beigās sasniedza 356 767 000 latu.

LK akcijas tiek kotētas RFB Oficiālajā sarakstā.

LK lielākais akcionārs ir AS "Ventspils nafta"

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu