«Swedbank» deviņos mēnešos nopelnījusi 88 miljonus eiro

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

AS «Swedbank» Latvijā šā gada pirmajos deviņos mēnešos strādājusi ar 88 miljonu eiro peļņu, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja bankā. Iepriekšējā gada attiecīgā perioda rezultāts bija 81 miljonu eiro peļņa.

«Swedbank» noguldījumu apjoms deviņos mēnešos ir saglabājies iepriekšējā līmenī, jo pirms jaunā gada bija būtiski pieaugusi naudas noguldīšana kontā, lai nodrošinātu ērtāku pāreju uz eiro. «Swedbank» depozītu portfelis šā gada trešā ceturkšņa beigās ir 3,284 miljardi eiro. Arī kredītportfeļu amortizācija joprojām turpinās, kredītu kopapjoms deviņos mēnešos bija 3,185 miljardi eiro.

Jaunās kreditēšanas apjoms deviņos mēnešos ir sasniedzis 407 miljonus eiro. Pozitīvas tendences vērojamas patēriņa un līzinga finansējumā, kas, bankas ieskatā, liecina par pieaugušo drošības izjūtu sabiedrībā. Aktivitātes pieaugums novērots hipotekāro kredītu tirgū, kur apjomi pieauga par aptuveni 28%, salīdzinot ar iepriekšējā gada periodu. Tiesa, nākotnes hipotekāro kreditēšanu ietekmēs pieņemtie grozījumi maksātnespējas likumā, atgādina banka. Lai arī banka strādā pie risinājumiem, kas mazinātu likuma grozījumu ietekmi uz finansējuma pieejamību ģimenēm, kreditēšanas politika kopumā kļūšot konservatīvāka.

Uzņēmumu pieprasījums pēc jauna finansējuma saglabājas zems, apgalvo «Swedbank». Ukrainas un Krievijas konflikta ietekme tiešā veidā iespaidu nav atstājusi, tomēr daļa klientu nogaidot ar investīciju veikšanu. Banka strādā pie finansēšanas produktiem, kas atbilst uzņēmumu, sevišķi mazo un vidējo, aktuālajām vajadzībām - ir pilnveidots līzinga piedāvājums, izveidots aizdevums uzņēmumu nelieliem pirkumiem.

«Swedbank» kredītu kvalitāte pārskata periodā turpinājusi uzlaboties. Kavēto kredītu apjoms samazinājās un perioda beigās bija 174 miljoni eiro. «Swedbank» veica proaktīvu darbu, lai sniegtu klientiem risinājumus ģeopolitiskās ietekmes dēļ, taču līdz šim Latvijā būtiska ietekme uz bankas klientu situāciju neesot novērota. Trešajā ceturksnī banka atbrīvoja piecus miljonus eiro no veiktajiem uzkrājumiem nedrošajiem kredītiem, kopā deviņu mēnešu periodā - 10 miljonu eiro apmērā.

«Swedbank» ieņēmumu apjoms šī gada deviņos mēnešos samazinājās par 3%, savukārt izdevumu apjoms samazinājās par 10%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Klientu aktīva ikdienas finanšu pakalpojumu lietošana mazina ar eiro ieviešanu saistītos izdevumu un ieņēmumu samazināšanās efektus. Aktīvo klientu skaits gada laikā palielinājās par 28 213. Ieņēmumu/izdevumu koeficients atskaites periodā bija 38%.

Banka novērojusi, ka klientu paradums ikdienas bankas pakalpojumus izmantot digitālā veidā kļūst izplatītāks - pieaug karšu, internetbankas un viedtālruņu lietošana. Karšu pirkumu skaits deviņu mēnešu periodā pieauga par 28%, strauji auguši darījumi ārzemēs un internetā - par 23%.

«Swedbank» vadītājs Latvijā Māris Mančinskis norāda, ka bankas rādītāji atspoguļo ekonomikas tendences - cilvēki var atlicināt uzkrājumiem vairāk un vēlas arī aizņemties ieceru īstenošanai.

«Uzņēmumu pieprasījums pēc finansējuma joprojām ir piesardzīgs, taču tik zema aktivitāte nav ekonomiski pamatota, ja vērojam kopumā pozitīvus uzņēmumu darbības rezultātus,» uzsver Mančinskis, solot, ak banka strādās pie risinājumiem aktuālām sabiedrības un biznesa vajadzībām, lai nodrošinātu finansēšanu šajos «izaicinošos apstākļos».

Mančinskis uzskata, ka «mājas darbus jāveic arī valsts pusē, tostarp sakārtojot likumdošanu, lai novērstu šķēršļus hipotekāro kredītu pieejamībai, savukārt biznesa vidē ir svarīgi atbalstīt uzņēmumu rašanos, izaugsmi un motivāciju ieguldīt savā attīstībā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu