Tiek pabeigta biroju kompleksa "Rietumu Capital Centre" fasādes konstrukciju montāža (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rietumu Bankas jaunā biroju kompleksa Rietumu Capital Centre (RCC) fasādes konstrukciju montāža tuvojas noslēgumam, un šobrīd sākas iekštelpu un komunikāciju izveide. Jaunais A+++ klases biroju centrs atrodas strauji augošajā Skanstes, Hanzas un Vesetas ielu darījumu rajonā Vesetas ielā 7, un savas funkcionalitātes un inženiertehnisko risinājumu ziņā tas būs modernākais biroju komplekss Latvijā.

Šo Baltijas valstīs lielāko zaļās un ergonomiskās arhitektūras paraugu plānots nodot ekspluatācijā 2007. gada nogalē.

Rietumu Capital Centre ir funkcionāla un energoresursu patēriņa ziņā ekonomiska ēka bez ārišķībām. Tā būs īpaši funkcionāla, jo biroju tiešajām vajadzībām varēs izmantot līdz 90% no kopplatības, līdz šim Rīgā vidēji šis rādītājs nepārsniedz 70%.

„Rietumu Capital Centre var uzskatīt par lielāko zaļās arhitektūras projektu Baltijas valstīs. Tas ir pozitīvs piemērs, kad pasūtītājs vēlas izveidot tehnoloģiski modernu un funkcionālu biroju kompleksu, vienlaikus realizējot ergonomiskus un energoefektīvus risinājumus. Atbildība pret vidi rāda ne tikai cieņu pret sevi un citiem, bet arī redzējumu par attīstību ilgtermiņā," atzīst viens no projekta autoriem, arhitekts un uzņēmuma Zenico Projekts vadītājs Viktors Valgums.

"Rietumu Banka vienmēr ir fokusējusies uz augstākās klases servisu saviem klientiem, un Rietumu Capital Centre būvniecība ir kārtējais solis šajā virzienā. Tas ir projekts ar skatu uz nākotni, un topošais centrālais birojs ir labs piemērs tam, ka iecerētais ne tikai piepildās, bet arī pārsniedz gaidīto. Esam gandarīti, ka projektu autori arhitekti ir tādi paši perfekcionisti kā mēs, tāpēc esam pārliecināti par galarezultātu, kuru noteikti novērtēs gan mūsu darbinieki, gan klienti," atzīmē Aleksandrs Kaļinovskis, Rietumu Bankas prezidents.

Rietumu Capital Centre platība būs 16 500 m2, un aptuveni 70% no tā aizņems Rietumu Bankas birojs. Pārējā platība biroju centrā paredzēta citiem nomniekiem - lielākā daļa brīvās platības jau rezervēta starptautiskām kompānijām, kas pārstāv informāciju tehnoloģiju un konsultāciju nozares. Mīnus pirmajā stāvā atradīsies publiski pieejams ātrās apkalpošanas restorāns. Pirmajā stāvā būs bankas galvenā klientu apkalpošanas zāle, kurā vienlaikus būs iespējams apkalpot līdz pat 20 klientiem, un kafejnīca. Otrajā stāvā būs privātbaņķieru zona, kur atsevišķās telpās vienlaikus varēs apkalpot līdz 15 klientiem. Trešajā stāvā atradīsies kredītu pārvalde un citas telpas bankas darbiniekiem. Pārējos stāvos būs telpas bankas darbiniekiem un citu kompāniju biroju telpas. Četrpadsmitajā stāvā izvietotas tehniskās telpas. Gan biroja ēkas, gan blakus esošās daudzstāvu autonovietnes jumtus ir paredzēts apzaļumot, kā arī Rietumu Capital Centre apkārtnē tiks veidota atpūtas zona. Biroju kompleksa daudzstāvu autonovietne paredzēta 270 automašīnām. Ēka būs aprīkota ar sešiem liftiem, no tiem četri apkalpos bankas un citu biroju darbiniekus visā ēkas augstumā, viens kravas lifts, un vēl papildu lifts, kas savienos pirmos četrus ēkas stāvus, bankas klientu ērtībai. Maksimālais lifta gaidīšanas ilgums būs 15 – 30 sekundes

Rietumu Capital Centre ir veidots no monolīta dzelzsbetona karkasa ar dzelzsbetona pārsegumiem un kolonnām. To balsta 242 pāļi, kas sniedzas līdz 24 metru dziļumam, un kopumā biroju kompleksa izveidē izlietots ap 11 000 m3 betona. Ēkai ir dubulta ventilējamā fasāde ar regulējamu gaisa pieplūdi un izplūdi, tādēļ konstrukcija ir silta un enerģiju taupoša. Šīs fasādes siltumtehniskās īpašības būtiski palīdzēs uzturēt optimālu klimatu telpās gan ziemā, gan vasarā, tādā veidā samazinot energoresursu patēriņu un vides piesārņojumu. Ēkai būs autonoma gāzes apkure. Izvēlētais fasādes stiklojums, lai arī atstarojošs, nodrošina lielu gaismas caurlaidību. Ēkas iekšējās fasādes sistēma izgatavota no koka. Kaut arī ēkā ir klimata kontroles sistēma, būs iespējams izmantot dabisko vēdināšanu – iekšējā koka fasādes sitēmā ir paredzēti atverami logi. Biroja ēka tiks noēnota ar žalūzijām, kas izvietotas starp ārējo un iekšējo fasādi, un darbosies automātiskā režīmā. Vienlaikus katrs darbinieks varēs žalūzijas regulēt atbilstoši savām vajadzībām. Ēkas dubultā fasāde nodrošinās skaņas slāpēšanu līdz 40 dB, pasargājot biroju darbiniekus no ārējiem trokšņiem. Skaņas izolācija ēkā tiek panākta ar dzelzsbetona starpstāvu pārsegumu (24 cm) un dubulto grīdu, ko sedz paklāji. Biroju telpās apgaismošanas moduļi būs iebūvēti skaņu absorbējošos griestu paneļos, kas slāpē troksni katrā darbavietā un nodrošinās papildu skaņas izolāciju stāva līmenī.

Ēkas interjera risinājums paredz eksponēt celtnes nesošās konstrukcijas, dominējošie materiāli stikls un betons. Betons ir racionāls risinājums, jo tas akumulē siltumu ziemā un vēsumu vasarā, kalpojot kā dabisks mikroklimata uzturēšanas palīglīdzeklis. Biroju telpu plānojums veidots atbilstoši brīvā telpu plānojuma principiem, izmantojot dubulto grīdu sistēmu "Flexible space system". Starp dzelzsbetona pārsegumu un grīdas klāju tiek veidota telpa, kur uzstādītas visas inženierkomunikācijas – elektrības, gaisa padeves, apkures un dzesēšanas, kā arī vājstrāvas tīkli. Dubulto grīdu sistēma kopā ar atbilstošiem inženiertehniskiem risinājumiem nodrošina universālu telpu izmantošanu, to vieglu pārveidošanu ekspluatācijas laikā un augstu iekštelpas vides komforta līmeni. Biroju telpās izmantoti antistatiski un antialerģiski grīdas segumi. Šobrīd norit konkurss par biroju kompleksa mēbeļu izvēli, kurā pieteikušies vairāki starptautiski pazīstami biroja mēbeļu ražotāji. Vienā no ēkas lejasstāviem tiks izveidota gleznu galerija, kurā būs izvietotas Eiropas un Latvijas vecmeistaru gleznotāju kolekcijas.

Visus procesus, kas saistīti ar temperatūras, mitruma līmeņu uzturēšanu, liftu vadību, komunikācijām un drošību, veiks Rietumu Capital Centre ēkas vadības sistēma (BMS), kas veidota atbilstoši jaunākajiem tehnoloģiskajiem sasniegumiem pasaulē. Ēkā ir īpaši pārdomāta gaisa cirkulācijas sistēma – astoņas reizes dienā visās ēkas telpās pilnībā nomainās gaiss, turklāt katram stāvam vēdināšanas sistēma darbojas autonomi.

Drošībai tiks izmantota vienota viedkaršu sistēma durvju atvēršanai, piekļuvei datoram un citām telpām, kuru nepieciešamības gadījumā ir iespējams ātri bloķēt. Datu drošībai tiks izveidoti vairāki serveri (arī ārpus Rietumu Capital Centre) un uzstādīts rezerves ģenerators.

Biroju telpās griestu augstums būs vairāk nekā 3 metri. Bankas un citu ēkas īrnieku kabineti pamatā tiks plānoti kā atvērti biroji (open space) ar iespēju veidot dažādu konfigurāciju stikla starpsienas atbilstoši katras darba vietas funkcionālajām vajadzībām.

Jaunā biroja kompleksa attīstītājs ir Rietumu Banka. Projektēšanu veic arhitektu birojs Zenico Projekts. Projekta autori ir arhitekti Viktors Valgums un Uldis Bērziņš. Šā projekta konsultanti ir Colliers International, kuri nodrošinās jaunā biroja nomnieku atlasi, bet biroja iekārtojums top kompānijā Office Solutions (Londona).

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu