Nepārtaukta policistu ķēde pie Brīvības pieminekļa gaida antifašistus (431)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, leģionāru atceres dienā, apkārt Brīvības pieminekļa laukumam izvietota nepārtraukta policistu ķēde. Plkst. 18.00 sāksies Antifašistiskās komitejas sapulce. Pagaidām Brivibas pieminekļa apkārtnē ir pulcējušies simtiem interesentu, kuri notiekošo iemūžina fotoaparātos un liels skaits masu mediju pārstāvju. Jau ziņojām, ka priekšpusdienā ap 400 cilvēku nolika ziedus pie pieminekļa, kad izcēlās arī pirmā sadursme starp denacionalizēto namu īrniekiem un leģionāriem.

Šodien pēc leģionāru piemiņas dienai veltītā dievkalpojuma Doma baznīcā vairāki simti cilvēku devās nepieteiktā gājienā uz Brīvības pieminekli. Pie pieminekļa viņus sagaidīja divās rindās nostājušies apvienības "Visu Latvijai" pārstāvji ar Latvijas karogiem. Šeit arī notikusi pirmā sadursme. Pēcpusdienā pie Brīvības pieminekļa un Okupācijas muzeja nekādi pasākumi nenotiek, taču tie atkal gaidāmi ap plkst. 17.00. Dienas vidū par leģionāru dienu liecināja ziedi pie Brīvības pieminekļa, barjeras un policisti.

Gājiena dalībnieki šodien priekšpusdienā izgāja cauri Latvijas karogu alejai un nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa. Gājiena dalībnieki pie pieminekļa nodziedāja valsts himnu.

Tikmēr pie Saeimas ēkas Rīgas domei pieteiktā piketā pulcējās ap 30 protestētāju pret denacionalizēto namu īrnieku problēmām, kuri pēc pulcēšanās pie Saeimas devās uz Brīvības pieminekli.

Pie Brīvības pieminekļa pēc plkst. 11.00 radās pirmās nesaskaņas starp denacionalizēto namu īrniekiem un leģionāriem.

Kā ziņo LZK, īrnieku pārstāvis Jurijs Kotovs nostājās Brīvības pieminekļa priekšā un no megafona pauda savus uzskatus. Pret to iebilda leģionāri, kas vēl nebija pametuši Brīvības pieminekļa apkārtni pēc ziedu nolikšanas.

Kotovs izpelnījās lielu masu mediju un sapulcējušos cilvēku uzmanību un vairākkārt aicināja atbrīvot laukumu ap sevi, lai varētu runāt.

Jau vēstījām, ka šorīt pie Brīvības pieminekļa izvietotas metāla barjeras, dežurē ievērojams daudzums policistu un redzamas vairākas policistu automašīnas.

Metāla barjeras izvietotas Brīvības pieminekļa priekšlaukumā un Basteja bulvāra posmā iepretim piemineklim.

Iekšlietu ministra Ivara Godmaņa rīcībā patlaban nav informācijas par iespējamām nekārtībām šodien leģionāru piemiņas dienas pasākumu laikā, taču šādu iespējamību izslēgt nevar.

"Par īpašām nekārtībām mums nav informācijas, bet izslēgt mēs tās nevaram, esam veikuši zināmus pasākumus, lai norobežotu, vismaz telpiski," atklāja Godmanis.

Jau ziņojām, ka pēc pasākumiem - no plkst. 20 līdz 24 - policisti veiks plašu operāciju Vecrīgā, lai pārbaudītu nepilngadīgo atrašanos klubos un citās sabiedriskajās vietās.

Plkst. 10 Rīgas Doma baznīcā notika piemiņas dievkalpojums, kurā piedalījās bijušie leģionāri.

Pašvaldība atļāvusi Jurijam Kotovam rīkot denacionalizēto namu īrnieku gājienu no Saeimas nama uz Brīvības pieminekli plkst. 12, lai gan Kotovs izteica vēlēšanos, lai pasākums notiktu plkst. 10.30. Paredzēts, ka pasākumā piedalīsies 200 cilvēku.

Organizācija "Latvijas antifašistiskā komiteja" no plkst. 16.30 līdz 17.45 iecerējusi rīkot sapulci iepretim Kolonādes kioskam Brīvības bulvārī 26. Plānots, ka sapulcē piedalīsies 250 dalībnieki.

Biedrība "Gustava Celmiņa centrs" un Igors Šiškins no plkst. 17 līdz 18 plāno rīkot sapulci pie Okupācijas muzeja - Strēlnieku laukumā. Šajā saietā plānojuši piedalīties 100 dalībnieki. Organizācija iepriekš bija pieteikusi arī gājienu, taču vēlāk to atsaukusi.

Nacionālā spēka savienība (NSS) no plkst. 18 līdz 19 vēlas rīkot gājienu no Okupācijas muzeja līdz Brīvības piemineklim. Gājienā plānojuši piedalīties 70 dalībnieki.

Šis gājiens leģionāru piemiņas dienā notiks policijas uzraudzībā, informēja pilsētas izpilddirektors Andris Grīnbergs. Viņš norādīja, ka Rīgā gājieni policijas pavadībā no 1997.gada notikuši bieži. Citviet Eiropā arī esot līdzīga prakse gājienu rīkošanā.

Komentāri (431)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu