Īpašums uz Mēness: šodien - joks, rīt – investīcija (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Var jau to uzskatīt par joku, tomēr fakti apliecina, ka arvien vairāk cilvēku iegādājas īpašumus uz Mēness. Turklāt pēdējā laikā, ekonomiskajai situācijai pasliktinoties, palielinās šā tirgus aktivitāte un pieprasījums pieaug. Īpašumus uz Mēness pērk ne tikai privātpersonas, bet arī pietiekami nopietnas kompānijas, kas liek par šo faktu aizdomāties. Un ne tikai no nenopietnas dāvanas viedokļa. Galu galā zinātne progresē milzu soļiem, vēl ne tik sen cilvēki nevarēja pat iedomāties, ka pārvietošanās gaisā vai kosmosā kļūs par ikdienišķu lietu.

Saskaņā ar UBS (viena no vadošajām investīciju bankām pasaulē) datiem, 2007.gada laikā mēness virsmas akra (1 akrs = 4047 m2) cena kāpusi par 40%. Cēlonis viens - īpašumu cenām ir tendence kristies ne tikai Latvijā, bet daudzviet pasaulē, īpaši ASV, līdz ar to investori meklē jaunas iespējas, kur ieguldīt. Kā zināms, zemes vairāk nebūs, tad nu tuvākais kosmiskais ķermenis, kur vēl var pagūt ko iepirkt, ir Mēness, zemes dabiskais pavadonis.

Atbilstoši UBS datiem, no 1997.gada līdz 2001.gadam bija vērojams krass cenu pieaugums īpašumiem uz Mēness, pēc tam līdz 2003.gadam tirgus aktivitāte mazinājās. Savukārt 2005.gada decembrī, deviņus mēnešus pirms ASV mājokļu tirgus aktivitātes kulminācijas, īpašumi uz Mēness sasniedza rekordaugstu cenu – 37 USD (18 LVL) par akru. Paralēli ASV mājokļu tirgus lejupslīdei kritās arī cenas uz Mēness, pazeminoties par 56% un sasniedzot 16 USD (7,8 LVL) par akru, kas šajā līmenī noturējās līdz pat 2007.gada janvārim. Atbilstoši USB pētījumiem, Mēness zemes cenas zināmā mērā atspoguļo ASV mājokļu tirgus cenu tendences, tikai aptuveni ar 12 mēnešu intervālu. Līdz ar to pēc analoģijas ASV mājokļu tirgus zemākais punkts varētu būt 2008.gada sākumā, pēc tam sekojot pakāpeniskai augšupejai. Kompānija USB gan neriskē saukt savu pētījumu par prognozi, bet par vienkāršu secinājumu, pamatojoties uz līdzšinējo pieredzi.

Atgriežoties pie īpašumiem uz Mēness. Izrādās, tā nebūt nav atsevišķu cilvēku dīvainība vai joks. Īpašumi uz Mēness pieder jau aptuveni 3 miljoniem cilvēku, tajā skaitā Džordžam Bušam, Mikam Džegeram, Lennijam Kravicam, Tomam Krūzam, Nikolai Kidmenai, Klintam Īstvudam, Arnoldam Švarcenegeram, Ronaldo, Tomam Henkam, Džordžam Lūkasam, Harisonam Fordam, daudziem bijušajiem NASA astronautiem, biznesmeņiem, ārstiem, studentiem, juristiem un citiem. Īpašumus iegādājušās arī 1743 lielās korporācijas, arī „Hilton” un „Marriot” viesnīcu tīkli. Kas attiecas uz Mēness „zemesgabalu” īpašniekiem, procentuāli lielākais īpašnieku īpatsvars pēc tautības ir vācieši, tad seko zviedri, angļi un poļi.

Starp citu, arī Latvijas iedzīvotāju vidū ir zemesgabalu uz Mēness īpašnieki, tostarp Jānis Naglis, Andris Ārgalis, Andris Freidenfelds un citi. Izrādās, tas ir pavisam vienkārši – jāatver tikai „Lunar Embassy Baltic” mājas lapa, kur viss sīki un smalki aprakstīts. Dokumentu pakete sastāv no trim dokumentiem (Darījuma dokuments, Karte un Konstitūcija un Tiesību Priekšraksts), kā arī īss apraksts, kas iekļauj sevī Īpašuma tiesību deklarāciju. Visi dokumenti ir angļu valodā. Tie ir aizpildīti individuāli un norāda uz precīzu nopirktā gabala atrašanās vietu. Visa informācija par īpašumu ir reģistrēta vienotajā datu bāzē Mēness Vēstniecībā un ir stingri konfidenciāla. Standarta īpašumu apraksts skan pietiekami ekskluzīvi: „No visiem īpašumiem paveras brīnišķīgs skats uz planētu Zeme. Ja Jūs pasūtāt vairāk nekā vienu gabalu, tie atradīsies blakus viens otram.”

Cena – sākot no LVL 21.99+PVN, kā arī piegādes maksa Rīgā un Latvijā LVL 2,00 apmērā. Cena atkarīga no noformējuma – koka rāmīša, krāsas... Piedāvāti tiek arī īpašumi uz Marsa, Venēras un citām planētām, kā arī Starpgalaktiskā pētnieka pase par nieka 21,99 LVL plus PVN. Tiesa, ja salīdzina ar USB datiem, Latvijā Mēness īpašumu cenas ir dārgākas nekā ASV. Ar attālumu tas gan nevarētu būt saistīts.

Informācijai, 1967.gadā ANO dalībvalstis parakstīja „Vienošanās par Mēnesi un citiem kosmiskajiem objektiem”, kas paredz, ka neviena nācija nevar piesavināties nevienu kosmisko objektu. Līdz ar to fiziskām un juridiskām personām netiek izslēgta šāda iespēja. Atbilstoši minētajam dokumentam kosmiskais objekts var piederēt tam, kas pirmais uz to ir pieteicis īpašumtiesības un uz doto brīdi nav neviena cita pretendenta. Tieši to arī izmantoja amerikānis Denniss Houps (Dennis Hope), kurš 1980.gadā iesniedza dokumentus attiecīgajā departamentā Kalifornijas štatā. Īpašuma tiesības tika oficiāli reģistrētas, par ko izsniegti atbilstoši dokumenti. Pēc tam Houps informēja ASV, Ķīnas, PSRS un ANO administrācijas, atbilstoši juristu rekomendācijai nogaidīja trīs gadus un tad sāka pārdošanu. Pašreiz pārdošanā ir vairāk nekā 300 miljonu gabalu uz Mēness redzamās daļas, bet pārdoti ir tikai apmēram 3%. Kad tiks pārdoti visi gabali uz Mēness redzamās daļas, pārdošanai tiks piedāvāti gabali Mēness otrajā pusē.

Ja nu īpašumu Latvijā vai citur uz zemes nevarat atļauties, pērciet uz Mēness. Privātpersonas kosmiskajos ceļojumos jau dodas, visus gribētājus, kas var atļauties maksāt „kosmisko” cenu par šādu lidojumu, pat vairs nespējot apkalpot. Gribētāju rinda izveidojusies gadiem uz priekšu. Ja ir pieprasījums – būs arī piedāvājums. Gan pienāks laiks, kad satiksme būs regulāra un cenas pieņemamas. Varbūt uz Mēness tiks atvērtas „Hilton” vai „Mariott” viesnīcas, kur apmesties. Ne velti īpašumi jau iegādāti. Tad jau arī varēsiet lemt, ko darīt tālāk ar kosmisko ieguldījumu.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu